Članak

STIGLA TEŠKA VREMENA

Kriza zatvara restorane i kafiće u Njemačkoj

Talas je tek počeo - kaže Patrick-Ludwig Hantzsch, lider istraživanja agencije.

Foto: dpa

(Patria) - Nastavljaju se teška vremena za njemačke ugostitelje. Od prve pandemijske 2020. godine oko 48.000 preduzeća je zatvoreno, a 6.100 je otišlo u stečaj, pokazuje studija agencije Creditreform. Stručnjaci, pak, očekuju dalji loš trend.

- Talas je tek počeo - kaže Patrick-Ludwig Hantzsch, lider istraživanja agencije.

Samo prošle godine, svaki deseti preduzetnik u gastronomiji odustao je od posla. Zatvoreno je 14.000 lokala, što je više nego u prethodne tri godine.

Slično je i sa stečajevima kojih je 2023. bilo za 27 posto više, prema podacima Creditreform, više nego u privredi u cjelini.

Većinom su mala preduzeća, do 10 zaposlenih, bila insolventna - 88 posto od svih.

Hantzsch ističe da je jedan od razloga državna pomoć tokom karantina. Subvencije su osigurale opstanak mnogih kompanija i u početku spriječile gašenje posla.

- Ugostiteljstvo je jedan od glavnih gubitnika u nizu kriza posljednjih godina - govori Hantzsch, objasnivši da se branša još nije oporavila od pandemijske krize, a onda je stigao udarac inflacije.

Uz to, njemačka vlada sredinom 2020. privremeno je smanjila PDV za ugostitelje, sa 19 na sedam posto. Međutim, od januara su ponovo na snazi regularne stope.

#Biznis #Ekonomija #kriza #Njemačka #Restoran