Članak

PREDATO SUDU PRAVDE

Nikaragva podnijela tužbu protiv Njemačke zbog pomaganja Izraelu u vršenju genocida

(Patria) - Nikaragva je podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde protiv (MSP) Njemačke zbog davanja finansijske i vojne pomoći Izraelu i zbog odbijanja sredstava UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), saopštio je u petak najviši sud UN-a.

Nikaragva je zatražila od MSP-a, poznatog i kao Svjetski sud, da izda hitne mjere kojima se od Berlina traži da obustavi vojnu pomoć Izraelu. Sud obično odredi datum za ročište o svim traženim hitnim mjerama u roku od nekoliko sedmica od podnošenja predmeta.

Prema tvrdnji Nikaragve, Njemačka krši Konvenciju o genocidu iz 1948. i Ženevsku konvenciju iz 1949. godine o zakonima ratovanja na okupiranim Palestinskim teritorijama. To se nadovezuje na slučaj koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela zbog navodnog počinjenja genocida nad Palestincima u Gazi.

Prošlog mjeseca MSP je rekao da tvrdnje Južne Afrike da je Izrael prekršio konvenciju o
genocidu nisu neutemeljene i naredio hitne mjere, uključujući poziv Izraelu da zaustavi sve potencijalne akte genocida u Gazi.

Prema sporazumu, zemlje ne samo da se slažu da neće počiniti genocid, već moraju i da spriječe i kazne svaki mogući genocid. Također saučesništvo u genocidu je i pokušaj genocida kršenjem sporazuma.

Njemačka je jedan od najvećih izvoznika oružja u Izrael zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama.

#Nikaragva #Njemačka #Svijet