Članak

ANKETA

CBBiH: U prvom kvartalu doći će do povećanja potražnje preduzeća za kreditima

(Patria) - Banke u Bosni i Hercegovini imaju blago pesimističan pogled na potražnju stanovništva za kreditima u prvom kvartalu, dok istovremeno očekuju da će doći do povećanja potražnje preduzeća za kreditima, pokazuje anketa Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Prema ovoj anketi, u kojoj je učestvovalo osam najvećih banaka u Bosni i Hercegovini, očekuje se u prvom tromjesečju smanjenje potražnje stanovništva za potrošačke i nenamjenske kredite, dok će doći do povećanja potražnje preduzeća za kratkoročnim, kao i za dugoročnim kreditima i/ili kreditnim linijama.

Za prvi kvartal banke predviđaju da će doći do pooštravanja standarda za kredite stanovništvu, dok će standardi za odobravanje kratkoročnih, kao i dugoročnih kredita preduzećima biti ublaženi.

Banke su izvijestile da je u četvrtom kvartalu prošle godine došlo do rasta potražnje stanovništva za stambenim, dok je potražnja za potrošačkim i nenamjenskim kreditima nešto manja nego u prethodnom kvartalu.

U četvrtom kvartalu 2023. godine, neto procenat promjene ukazuje da je došlo do ublažavanja standarda za odobravanje stambenih kredita, dok su standardi za potrošačke i nenamjenske kredite ostali nepromijenjeni u odnosu na prethodni kvartal.

U posljednjem kvartalu lani udio odbijenih zahtjeva za odobrenje kredita stanovništvu blago je povećan u odnosu na prethodni kvartal.

Vezano za uslove odobravanja kredita stanovništvu, smanjene provizije i naknade, produženi rokovi uticali su na ublažavanje, dok su nastavili da se pooštravaju uslovi vezani za zahtjeve kolaterala na kredite stanovništvu i u četvrtom kvartalu prošle godine.

Banke su navele da je potražnja preduzeća za kreditima nastavila da raste i u četvrtom kvartalu 2023. godine, kao i da je potražnja za dugoročnim kreditima veća je od potražnje za kratkoročnim.

U četvrtom tromjesečju lani udio odbijenih zahtjeva za odobrenje kredita preduzećima ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodno tromjesečje.

#Anketa #Bosna #CentralnaBanka #Hercegovina #Krediti #KreditneLinije #PovećanjePotražnje #StambeniKrediti #Standardi #Ublažavanje #Biznis #ekonomija