Članak

REKTOR UNSA

Škrijelj: Ekonomski fakultet kriv za konfuziju oko Gavrankapetanovića, neka kažu šta je validnije diploma ili certifikat!

UNSA i ja kao rektor koji potpisuje diplome magistara nauka odgovorno tvrdim da veću težinu ima diploma magistra

(Patria) - Imenovanje prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića na čelo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu postao je slučaj i okupira javnost već skoro dva mjeseca.

Potpuno je jasno da je zbog unutrašnjih previranja unutar koalicije koju čini SDP, NIP i Naša stranka ovo imenovanje postalo teško političko pitanje, a nikako proceduralno.

Međutim, u tom nadmudrivanju vješto se koriste procesne radnje u kojima se osporava imenovanje. U fokusu su se, osim Ministarstva zdravstva i ministra Nediljka Rimca našle i druge važne institucije, koje se derogiraju u ovakvim prljavim rabotama.

Svakako je tu i Univerzitet u Sarajevu, a rektor Rifat Škrijelj detektuje da je Ekonomski fakultet u Sarajevu dužan razjasniti ovu konfuziju.

„Jedina institucija koja može kompetentno da objasni javnosti šta se dešava je Ekonomski fakultet, ali oni ovog časa, zato što je njihov v.d. direktora KCUS-a Pilav, o kojem mislim sve najbolje, nisu dovoljno dorečeni i kao da se neka politička prepucavanja unutar neke koalicije lome na leđima KCUS-a, pacijenata, a sada je počelo i Univerziteta u Sarajevu.

UNSA i ja kao rektor koji potpisuje diplome magistara nauka odgovorno tvrdim da veću težinu ima diploma magistra iz menadžmenta iz zdravstva nego neka neformalnog obrazovanja na bilo kojem kursu.

Moj prijedlog svim medijima koji se bave ovom temom je da pitaju v.d. dekana Ekonomskog fakulteta Melihu Pašić da ona kaže javno koja od te dvije diplome je značajnija, a ostale procedure ne bih komentarisao.

Ostajem pri onome što sam kazao, diploma magistra za rektora UNSA ima veću težinu od bilo kojeg certifikata koji se stiče u neformalnim oblicima, na predavanjima subotom popodne, a samo da bi Ekonomski fakultet za izdavanje tih certifikata po jednom kandidatu zarađivao između 2 i 4 hiljade KM“, kazao je Škrijelj za NAP.

Na pitanje šta je pozadina ovakvog ponašanja čelnih ljudi Ekonomskog fakulteta UNSA i koja je njihova odgovornost Škrijelj kaže:

„Bivša dekanesa (Jasmina Selimović op.a) i sadašnja v.d. dekana od početka netransparentno su prikazivale ovaj slučaj i red je da se one u javnosti očituju. Oni su krivi za širenje konfuzije po ovom pitanju“, ističe Škrijelj.

Dalje navodi da je ovo nastavak korupcije na nivou Ministarstva zdravstva FBiH još iz doba ranijeg ministra kada je stao na stranu KCUS-a i onih koji su ga tada vodili i nisu nikada zaustavili priču oko obustave nastave na Medicinskom fakultetu, Stomatološkom fakultetu i Fakultetu za zdravstvene studije od strane Medicinskog fakulteta.

„A, u to vrijeme znamo ko je i de fakto i de jure donosio sve odluke na Medicinskom fakultetu. Tada je čitav suport radila ista garnitura i administrativna skupina iz tog Ministarstva i ima tamo zaposlenica kojima je bivše rukovodstvo KCUS-a pogodovalo i pomagalo.

Ovo sada ’vraćaju dug’ Ismetu Gavrankapetanoviću, jer je on otvorio tada vrata Opće bolnice za praksu i studente kada su nam zaključali KCUS. Ovo je revanšizam službenica iz Ministarstva zdravstva FBiH koje su imale svoj interes koji su ostvarivale“, ističe Škrijelj.

Napominje da se treba napraviti uvid u to koliko košta postdiplomski studij koji je završio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović i šta piše u ishodima učenja tog studijskog programa, jer je i menadžment u zdravstvu i ovaj neformalni vid obrazovanja na osnovu kojeg se izdaje certifikat izum Ekonomskog fakulteta i Ministarstva zdravstva FBiH.

„Prema mojim saznanjima službenica koja je pisala taj odgovor za prof. Gavrankapetanovića tačnije njegove reference jedna je od ispitivača na Ekonomskom fakultetu tamo gdje se izdaju ti certifikati“, dodaje Škrijelj.

Inače, danas se oglasila i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Adna Mesihović koja je također napomenula da je Certifikat o obavljenoj edukaciji, u ovom slučaju za ,,Upravljanje kvalitetom u zdravstvu“ ili Certifikat o bilo kojoj drugoj edukaciji, nižeg ranga u odnosu na postdiplomski studij.

„Naime, postdiplomski studij koji predstavlja drugi ciklus studija na master programu ,,Upravljanje kvalitetom u zdravstvu" pruža dublje razumijevanje i širu stručnost u istoj oblasti, gdje se nakon završetka ovog postdiplomskog studija stiče akademska titula/zvanje, koje označava formalno priznatu kvalifikaciju i dopunski stepen obrazovanja, a što sve zajedno odražava napredniji nivo stručnosti i dublje angažovanje u predmetnoj tematici“, ističe Mesihović.

(A.Čorbo-Zećo)

#direktor #EkonomskiFakultet #FederalnoMinistarstvoZdravstva #IsmetGavrankapetanović #KCUS #NediljkoRimac #rektor #RifatŠkrijelj #UNSA #BiH