Članak

ZABRINJAVAJUĆI PODACI

U BiH za četiri godine 1.431 samoubistvo

Samoubistvo ili suicid je aktivni ili pasivni autodestruktivi čin u kojem čovjek svjesno i namjerno oduzima sebi život zbog različitih motiva.

(Patria) - Na osnovu podataka, prikupljenih kroz analizu statističkih biltena Federalnog zavoda za statistiku i Zavoda za statistiku Rs, službenih podataka Policije Brčko distrikta BiH i medija, ustanovljeno je da je u BiH u periodu od 2020. do 2023. godine samoubistvo počinila 1.431 osoba.

Samoubistvo ili suicid je aktivni ili pasivni autodestruktivi čin u kojem čovjek svjesno i namjerno oduzima sebi život zbog različitih motiva.

To je jedan od rijetkih fenomena koji je u potpunosti oslobođen od vjerkih, spolnih, rasnih, kulturoloških, socijalnih, uzročnih, vrijednosnih, vremenskih i uzrasnih granica.

U pogledu demografskih karakteristika, skoro 80% samoubistava počinile su osobe muškog spola.

Najveći broj počinilaca samoubistava u BiH su osobe starije od 60 godina, te se smatra da bi uzrok takvog njihovog čina mogao biti osjećaj "beskorisnosti" i zapostavljenosti.

Jedan od problema je u tome što u BiH ne postoji jedinstveni registar samoubistava te se stvara percepcija o tome da se ovakvi slučajevi zanemaruju.

Također, podatak o broju osoba, koje u poznim godinama počine samoubistvo, trebao bi biti jedna vrsta alarma koja zahtijeva veći angažman i kreiranje novog sistema vrijednosti o brizi o starijima.

Stoga, postavlja se opravdano pitanje u kojoj mjeri postajemo bezosjećajno društvo, obzirom da problematika slučajeva samoubistava i trauma s kojima se naknadno suočavaju bližnji nastradalih ne izazivaju toliki interes javnosti kao, primjera radi, slučajevi ubistava čiji je broj znatno manji, saopštio je Centar za sigurnosne studije BiH.

#CSS #podaci #Samoubistvo #BiH