Članak

DŽUDŽANU PISNUTI NE SMIJU

DRAGAN DRAGANU SMETA Čović ne dozvoljava izbor Miokovića, jer Bošković treba Vukoju ispratiti u Ustavni sud BiH!

U proteklih 20-ak dana otkako su zaključkom izmijenili odredbe Poslovnika, o čemu će konačnu riječ dati Ustavni sud, zasjedati je počela Zakonodavno-pravna komisija, kada je trebalo odlučivati o izmjenama Poslovnika, budžetskim zakonima i slično.

Bošković drži parlamentarni bank

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Opozicija blokira rad Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koristeći mogućnost rušenja kvoruma u radnim tjelima neophodnim za funkcionisanje Parlamenta. Ovako su do prije dvadesetak dana iz nametnute parlamentarne većine pravdali nerad koji je i tada kao i dans bio jasno evidentan.

U proteklih 20-ak dana otkako su zaključkom izmijenili odredbe Poslovnika, o čemu će konačnu riječ dati Ustavni sud, zasjedati je počela Zakonodavno-pravna komisija, kada je trebalo odlučivati o izmjenama Poslovnika, budžetskim zakonima i slično.

No, jedna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije ne zasjeda, iako je parlamentarna većina Zaključkom to omogućila. Komisija za izbor i imenovanje na čijem čelu je Mladen Bošković (HDZ) nije održala niti jednu sjednicu, iako se više ne mogu “prati” pričom o opozicionoj blokadi.

Nakon oktobarskog povlačenja Mirjane Marinković Lepić sa mjesta predsjedavajuće Predstavničkog doma tu funkciju je privremeno obavljala Edina Gabela, a nakon pobune iz opozicije, upravo je Bošković zaposjeo poziciju predsjedavajućeg. I sve to bez saglasnosti Gabele, što kriši pravila.

A Bošković na poziciji privremenog predsjedavajućeg Predstavničkog doma neophodan je Draganu Čoviću i Hrvatskoj demokratskoj zajednici kako bi doveo do kraja proces instaliranja Marina Vukoje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

I u toj činjenici ogleda se razlog izostanka zasjedanja Komisije za izbor i imenovanje, koja bi trebala razmatrati i predložiti nasljednika Mirjane Marinković Lepić. A to je i zvanično Dragan Mioković.

No, HDZ i njegovi istureni kadrovi očito su ozbiljno shvatili podređenost Naše stranke interesima Dragana Čovića pa bez posljedica odgađaju zasjedanje Komisije za izbor i imenovanje.

I dok je opozicija bila pod ozbiljnom stegom, vječiti dežurni na poziciji kritičara iz Naše stranke nisu se usudili niti oglasiti o problemu izmjene na mjestu predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Ništa hrabriji u šutnji i izbjegavanju ljutnje Dragana Čovića nisu u SDP-u i Narodu i pravdi, koji svjesno i antiustavno dopuštaju da kadrovi HDZ-a vode sjednice oba doma Parlamenta Federacije.

I dok javnost zatrpavaju spinovim o zakonima, procedurama i pravilima koja namjeravaju donijeti, a do sada nisu donijeli niti jedno, istovremeno se krše odredbe i Ustava i Poslovnika (starog i novog), a sve kako bi se Čoviću omogućilo da na duže staze dobije sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Institucionalni, ustavni i zakonski karambol koji kreira nekompetentna i uveliko potkapacitirana vlast predvođena HDZ-om i Trojkom nezabilježena je u entitetu Federacija od Dejtona do danas.

Ustav je nebitan, jer tu je Bošković on će napisati Zaključak, a Naša stranka, SDP, Narod i pravda, te sateliti i skupe ručice hladno to izglasati. Po istom modelu Boškovićevog Zaključka nebitan je i Poslovnik i svi drugi akti.

I onda predstavnici te Trojke izađu pred javnost i pitaju: “Šta smo to mi izdali, reci te nam”.

A lako im je odgovoriti, jer i oni prije su pravili greške, ali nisu nisu dozvoljavali sebi luksuz isporučivanja institucija političkim snagama koje bi najradije pocjepale državu Bosnu i Hercegovinu.

Ili u konkretnom slučaju Boškovića, koji je tokom proteklog mandata mogao kao dopredsjedavajući Predstavničkog doma voditi sjednicu samo kada predsjedavajući Mirsad Zaimović ode na ručak ili mora izaći privremeno iz sale.

A danas taj Bošković ima snagu koja nadilazi sva institucionalna pravila, te ukoliko se nastavi ovim tempom nije isključeno da će predložiti zaključak, a Trojka ga podržati da svi s Marijom Karamatićem idu na utakmice Zrinjskog.

HDZ i Dragan Čović nisu naivni, znaju koliku su insittucionalnu i političku prednost dobili kroz partnerstvo s potkapacitiranim sarajevskim blokom, da ni najveće urušavanje entiteta FBiH i dodatna njegova decentralizacija nije nemoguća do kraja mandata.

Na kraju krajeva, kao ni u slučaju Vukoja, ni u priči o Južnoj interkonekciji politička nedonoščad Trojke nisu mu smjela prigovoriti dok Amerikanci nisu zagalamili!

#DraganČović #DraganMioković #EdinaGabela #InstitucionalniKarambol #KvorumRušenje #MarinVukoje #MladenBošković #Našastranka #OpozicijaBlokiraParlament #ParlamentFederacije #Predstavničkidom #RasimBelko #ZakonodavnoPravnaKomisija #BiH #izdvojeno