Članak

JUŽNA INTERKONEKCIJA NIKAD POTREBNIJA

Nikšićeva Vlada opet saglasna da Energoinvest otvori devizni račun u Srbiji da mogu plaćati u ruskim rubljama!

Piše: Amina Čorbo-Zećo

U jeku priče o projektu izgradnje Južne interkonekcije na kojoj insistiraju Sjedinjene Države, a zbog kojeg se na udaru našao Dragan Čović, lider HDZ BiH, stižu novi dokazi o nužnoj potrebi za izgradnju ovog plinovoda. Tada naprosto ne bi platni promet se morao odvijati preko Beograda i u rubljama.

I dok Vlada FBiH na čelu sa Nerminom Nikšićem (SDP) drži obezglavljeno preduzeće BH-Gas, koje treba biti nosilac projekta Južne interkonekcije, i to sve po željama Čovića, suprotno evropskoj praksi posluje Rusijom!

Naime, Vlada Nermina Nikšića donijela je još jednu odluku kojom je dala saglasnost Energoinvestu za otvaranje deviznog računa u inostranstvu.

Odlučeno je to na hitnoj sjednici Vlade 31. januara 2024. godine.

„Daje se prethodna saglasnost Energoinvestu za otvaranje deviznog računa u inostranstvu u svrhu plaćanja isporučenog plina kod banke Poštanska štedionica – Beograd, Republika Srbija“, navodi se u odluci.

Ovakva identična odluka donijeta je i prošle godine u vrijeme dok je Evropska unija uvodila novi set sankcija Rusiji.

Podsjećamo, Srbija je jedna od rijetkih zemalja Evrope koja ne poštuje sankcije uvedene Rusiji od strane Evropske unije, nakon agresije na Ukrajinu, te mogu vršiti plaćanje u rubljama.

S obzirom da je BiH glasala i poštuje sankcije uvedene Rusiji, pitanje je da li Vlada Nermina Nikšića ovakvim postupanjem krši te sankcije, dok se predstavlja reformskom Vladom na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Ne direktno, nego indirektno, tako što Srbiju uvode kao posrednika u plaćanju, koje Federacija ne može vršiti direktno.

EU je Rusiji uveo opsežne i dosad nezabilježene sankcije kao odgovor na agresivni rat protiv Ukrajine koji je započeo 24. februara 2022. i nezakonito pripojenje ukrajinskih regija Donecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona.

Podsjećamo, BiH se u ovom trenutku snabdijeva plinom iz Rusije. Kako bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu, Federacija BiH je, ranije, u saradnji sa EU i USAID-om pokrenula projekat Južna plinska interkonekcija preko koje bi bio najavljan plin iz Azerbejdžana.

No, nakon što je Nikšić postao premijer, Vlada FBiH je iz parlamentarne procedure povukla zakon o južnoj interkonekciji. Istovremeno, Vijeće ministara BiH je pokrenulo proces pregovaranja sa Srbijom i izgradnji Nove istočne interkonekcije. Južna interkonekcija je na čekanju i na nivou BiH. Dakle, koalicija koju čine SNSD, HDZ, SDP, Naša stranka i NiP je poduzela konkretne aktivnosti koje povećavaju ovisnost BiH o ruskom plinu.

Upravo zbog toga pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju James O'Brien je vrlo otvoreno istakao da lider HDZ BiH Dragan Čović blokira Južnu interkonekciju, gasovod prirodnog gasa prema Hrvatskoj, ali je interesantno da O'Brien nije spominjao činjenicu da je Zakon o Južnoj interkonekciji iz parlamentarne procedure povukao novi premijer Nermin Nikšić.

#Energoinvest #JužnaInterkonekcija #NerminNikšić #rublje #VladaFederacije #BiH