Članak

ZABORAVNI AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden pomiješao Macrona s Mitterrandom - koji je umro prije 28 godina

Biden (81), koji je u nedjelju držao govor u Las Vegasu u Nevadi, opisivao je reakciju svog francuskog kolege, na sastanku Grupe sedam industrijski najbogatijih zemalja (G7) 2020. godine.

(Patria) - Lapsus američkog predsjednika Josepha Bidena, kojim je pomiješao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i jednog od njegovih prethodnika François Mitterranda - koji je umro prije skoro 30 godina, dovela je do šaljivog videosnimka koji kruži internetom.

Biden (81), koji je u nedjelju držao govor u Las Vegasu u Nevadi, opisivao je reakciju svog francuskog kolege, na sastanku Grupe sedam industrijski najbogatijih zemalja (G7) 2020. godine.

Osim što je pogriješio ime francuskog predsjednika sa kojim je tada razgovarao, pogriješio je i njegovu zemlju, ali je potom ipak sam ispravio grešku.

- Rekao sam mu "Amerika se vratila" - kazao je Biden na tom skupu, ovjekovječenom na video snimku koji kruži društvenim mrežama.

- Mitterrand, odnosno Macron, iz Njemačke - mislim, iz Francuske, tada me je pogledao i rekao: "Znaš, šta, zašto ste se vratili i koliko će to da traje", rekao je Biden.

Taj video snimak, na kojem Biden oklijeva, griješi i traži prave riječi i podatke, pregledan je i podijeljen hiljadama puta na platformi X.

Mitterand je vodio Francusku od 1981. do 1995. godine, a umro je 1996. Emmanuel Macron je predsjednik Francuske od 2017.

Bidenove pozne životne godine za mnoge njegove protivnike predstavljaju izrazitu nepogodnost za njegov ponovni izbor na mjesto predsjednika. Naredni izbori će biti održani krajem godine.

Biden je u prošlosti pravio brojne gafove, ali ni njegov veliki rival na republikanskoj strani, bivši predsjednik Donald Trump (77), nije izbjegao trenutke zabune.

Trump je u januaru spomenuo svoju rivalku za stranačke, republikanske izbore Nikki Haley, umjesto bivše predsjednice Predstavničkog doma, demokrate Nancy Pelosi.

Trumpova greška je potom navela Nikki Haley da dovede u pitanje njegovu mentalnu sposobnost za povratak u Bijelu kuću.

Biden nije propustio da poentira povodom te Trumpove greške.

- Ne slažem se u svemu s Nikki Haley, ali se potpuno slažemo oko ovoga: Nikki Haley nije Nancy Pelosi - rekao je tada ironično Biden.

#EmmanuelMacron #Francuska #JoeBiden #SAD #Svijet