Članak

NJEMAČKA

Lufthansa od sutra u štrajku, očekuju se ozbiljna otkazivanja i kašnjenja letova

Sindikat Verdi pozvao je zemaljsko osoblje njemačke aviokompanije Lufthansa da u srijedu stupi u štrajk, koji će pogoditi aerodrome u Frankfurtu, Munchenu, Hamburgu, Berlinu i Dusseldorfu, saopštio je jučer jedan portparol sindikata.

(Patria) - Sindikat Verdi pozvao je zemaljsko osoblje njemačke aviokompanije Lufthansa da u srijedu stupi u štrajk, koji će pogoditi aerodrome u Frankfurtu, Munchenu, Hamburgu, Berlinu i Dusseldorfu, saopštio je jučer jedan portparol sindikata.

Kompletno zemaljsko osoblje, od održavanja do otpreme putnika i pripreme aviona, pozvano je na prekid rada i vjerovatno će biti ozbiljnog otkazivanja i kašnjenja letova, objavila je agencija DPA.

Štrajk je reakcija na tekuće kolektivne pregovore o platama za oko 25.000 zaposlenih u Deutsche Lufthansa, Lufthansa tehnici, njenom ogranku za prijevoz tereta i u drugim dijelovima kompanije.

Ponudu poslodavaca u drugoj rundi pregovora 23. januara sindikat je odbio, ocijenivši da je predloženo povećanje plata malo, a sljedeća runda pregovora zakazana je za 12. februar.

I kompanija Lufthansa saopštila je da računa da će štrajk imati ozbiljne posljedice i da će vanredni red letenja pogoditi više od 100.000 putnika.

Šef kadrovske službe Lufthanse Michael Niggemann rekao je da štrajk upozorenja, koji treba da traje 27 sati, pogađa putnike.

Naveo je da su poslodavci izašli s konkretnom ponudom, koja predviđa dodatno povećanje primanja koja nisu dio plate za 13 posto u naredne tri godine, kao i premiju za amortizaciju inflacije.

Na njemačkim aerodromima u posljednje vrijeme je bilo većih poremećaja zbog sindikalnih akcija. U prošli četvrtak Verdi je na nekoliko velikih aerodroma organizovao štrajk upozorenja osoblja zaduženog za sigurnost.

Štrajk je tada organizovan zbog zahtjeva Verdija da se za 2,80 eura poveća satnica za oko 25.000 aerodromskih radnika osiguranja, zaposlenih u privatnim firmama.

Poslodavci su taj zahtjev odbili, uz obrazloženje da je pretjeran i da bi ih godišnje koštao 20 miliona eura.

#kašnjenja #letovi #Lufthansa #štrajk #Ekonomija