Članak

DO KRAJA FEBRUARA

Japanska kompanija raskida saradnju s izraelskim proizvođačem oružja

Itochu je u Izraelu uložio manje iznose u sektor finansijske tehnologije i prodaju automobila te nema poteškoća s povratom dugova, naglasio je Hachimura.

(Patria) - Japanski Itochu Aviation raskinut će stratešku saradnju s izraelskim proizvođačem oružja Elbit Systems, rekao je finansijski direktor krovne kompanije, ukazujući na nalog Međunarodnog suda Izraelu da spriječi genocid nad Palestincima.

Itochu planira raskinuti saradnju nakon što je UN-ov Međunarodni sud u januaru od Izraela zatražio da spriječi djela genocida nad Palestincima i uloži više napora kako bi pomogao civilima, rekao je glavni finansijski direktor Itochua Tsuyoshi Hachimura.

- Partnerstvo se temelji na zahtjevu japanskog ministarstva odbrane za uvozom odbrambene opreme za odbrambene snage, potrebne za sigurnost Japana i nije ni na koji način povezano s aktuelnim sukobom Izraela i Palestine - naglasio je Hachimura na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Itochu Aviation, Elbit Systems i Nippon Aircraft Supply (NAS) potpisali su memorandum o strateškoj saradnji (MOU) u martu 2023. godine, sedam mjeseci prije početka sukoba u Pojasu Gaze.

- Uzimajući u obzir nalog Međunarodnog suda od 26. januara i činjenicu da japanska vlada podržava ulogu Suda, već smo obustavili nove aktivnosti vezane uz MOU i planiramo ga raskinuti do kraja februara - poručio je čelnik japanske kompanije.

Itochu je u Izraelu uložio manje iznose u sektor finansijske tehnologije i prodaju automobila te nema poteškoća s povratom dugova, naglasio je Hachimura.

Kompanija je saopštila da joj se neto dobit u periodu od aprila do decembra smanjila za 10,3 posto, na 611,7 milijardi jena (4,1 milijardu dolara) zbog nižih cijena ugljena i celuloze i slabijih rezultata u trgovini energijom.

#izrael #japan #Oružje #Svijet