Članak

RIM

Konaković na ministarskom sastanku o integraciji Zapadnog Balkana u EU

Na ministarskom sastanku razgovarano je o predstojećim zadacima u 2024. godini koji se odnose na integraciju regiona Zapadnog Balkana u EU, te jačanju koordinisanog pristupa nad prioritetnim pitanjima.

(Patria) - Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković danas je, na poziv ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonija Tajanija, učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i grupe "Prijatelji Zapadnog Balkana" u Rimu.

Na ministarskom sastanku razgovarano je o predstojećim zadacima u 2024. godini koji se odnose na integraciju regiona Zapadnog Balkana u EU, te jačanju koordinisanog pristupa nad prioritetnim pitanjima.

Uz ministre vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, sastanku je prisustvovalo i sedam zemalja članica EU koje čine grupu "Prijatelji Zapadnog Balkana", a to su: Italija, Austrija, Češka, Hrvatska, Slovačka, Grčka i Slovenija.

U okviru prve sesije sastanka pod nazivom "Zajednički rad na ubrzanju procesa evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana", Konaković je u obraćanju istakao da je status kandidata koji je BiH dobila u decembru 2022. donio novi optimizam i pozitivnu energiju u našu zemlju.

- S ponosom mogu reći da smo u Vijeću ministara, nakon više od decenije zastoja na putu EU integracija, uspjeli napraviti teške unutrašnje kompromise, od kojih mnogi nisu politički popularni.

U tom smislu, razumijem da proširenje nije popularno, posebno u godini evropskih izbora, ali lideri EU moraju biti upravo to - lideri, gledati nekoliko koraka unaprijed, vidjeti političke posljedice i sigurnosne rizike neotvaranja pregovora sa Bosnom i Hercegovinom - rekao je Konaković.

Istakavši opredjeljenost Bosne i Hercegovine da slijedi put koji će je u konačnici dovesti do punopravne članice Evropske unije, izrazio je nadu da će EU donijeti ispravnu odluku na predstojećem sastanku Evropskog vijeća u martu ove godine, što će omogućiti otvaranje pristupnih pregovora.

- Imajući u vidu, s jedne strane ogroman pozitivan utjecaj koji bi to imalo na Bosnu i Hercegovinu, politički, ekonomski i na naše društvo, a s druge strane, potrebu da se održi pozitivan zamah, vjerujem da nam je zajednički interes da ubrzano integrišemo Bosnu i Hercegovinu i regiju u EU - zaključio je Konaković.

Na drugoj sesiji pod nazivom "Rast i integracija: Doprinos privatnog sektora", Konaković je govorio o značaju dublje ekonomske integracije Zapadnog Balkana i EU, čime bi se poboljšao životni standard u regionu koji je svjedok velikih migracija stanovništva u evropske zemlje u potrazi za boljim prilikama.

Ohrabrujućom je ocijenio najavu usvajanja novog Plana rasta za Zapadni Balkan od Evropske komisije, koji bi pomogao rast ekonomija zemalja regiona i približio ih jedinstvenom tržištu EU.

Pritom se osvrnuo na važnost zajedničkog regionalnog tržišta, u okviru Berlinskog procesa, kao snažnog instrumenta ne samo za bržu integraciju u jedinstveno tržište, već i za ubrzanje nacionalnog i regionalnog ekonomskog rasta.

Na kraju je rekao da Bosna i Hercegovina podržava ideju daljnjeg ekonomskog usklađivanja Zapadnog Balkana, kroz zajedničko regionalno tržište, sa jedinstvenim tržištem EU.

#rim #ElmedinKonaković #BiH