Članak

PROMJENA SUDIJE

Pročitana optužnica protiv Milorada Dodika, on poručuje da proces ne vodi Sud BiH već 'neko drugi'

(Patria) - Na Sudu BiH danas je pročitana optužnica u slučaju Milorad Dodik, a od danas proces vodi sutkinja Sena Uzunović. Raniji sudija Mirsad Strika uskoro će se penzionisati te je tražio presignaciju predmeta. Ovaj predmet je razdvojen u odnosu na Dodika te su ti dijelovi optužnice i pročitani. Dodik je optužen za neizvršavanje odluka visokog predstavnika. Predmet protiv Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika Rs vodit će se odvojeno.

Dodikove pristalice koji su bili u publici ranije su napustili Sud BiH, dok se Dodik obratio nakon što je ročište završio. Zbog nemira u publici spušten je paravan na stakla sudnice te je Uzunović naložila da sudski policajci odstrane sve koji ne poštuju red, pa je većina publike tada izašla.

"Ovo je čisto politički proces. Ovaj proces ne vodi Sud BiH već neko drugi. Ako je već odvojen proces, morala se napraviti nova optužnica. Iz prethodne optužnice su čitali samo dijelove koji se odnose na mene. Isti sudija je određen i za mene i za Lukića. Ovdje politika igra glavnu ulogu. Rekao sam na Sudu da treba dodati zastavu Rs ili uskloniti jednu zastavu jer se iza sudije nalazi zastava BiH i zastava FBiH", kazao je Dodik.

Dodik je kazao kako je stvorena atmosfera linča.

"Mi ćemo se nastaviti da se borimo i da dokažemo koliko je apsurdno. Nije problem čitanja optužnice, već procedure. Sudija kaže da tako mora. Očigledna je sprega Tužilaštva i Suda. Sudija je imala politički angažman i bila je na veoma važnim mjestima. Kako je moguće da vjerujem u ispravnost sudija koji su politički angažovani. Ovo je zloupotreba i instrumentalizacija suda i tužilaštva. Ovo nema nikakve veze sa pravom i zdravim razumom", kazao je Dodik.

Dodik je iznio tvrdnju da je sudija Strika bio pod pritiskom.

"Očigledno je imao digniteta da kaže da ne može to da uradi i da se povlači iz pravosuđa i penzioniše se. Što su ga onda stavljali ako su znali da će u penziju", dodao je.

Advokat Goran Bubić je kazao da je optužnica pročitana i protiv Miloša Lukića koji nije bio u sudnici. On je kazao da su postavili zahtjev za izuzeće sudije, ali da suđenje nije odloženo.

Kako je Patria i najavila nijedno ročište više neće biti održano u februaru, pa je tako novo ročište zakazano za 6. mart. Dodik će do novog suđenja imati niz posjeta pa je tako najavio susret sa ruskim predsjednikom, ali i sa turskim Recepom Tayyipom Erdoganom, dok mu mađarski premijer Viktor Orban dolazi u Banja Luku 7. marta.

#MiloradDodik #optužnica #sudija #suđenje #BiH