Članak

OTVARANJE 7. FBERUARA

Historijski arhiv Sarajevo pripremio izložbu '12 dana kada smo bili centar svijeta - 40 godina od 14. ZOI u Sarajevu'

(Patria) - U srijedu, 07. 02. 2024. godine u 14:00h bit će upriličeno otvorenje izložbe Historijskog arhiva Sarajevo "12 DANA KADA SMO BILI CENTAR SVIJETA - 40 godina od XIV ZOI u Sarajevu".

„XIV zimske olimpijske igre održane su u Sarajevu u periodu od 8. do 19. februara 1984. godine. Bile su to prve zimske olimpijske igre održane u jednoj državi socijalizma na kojima su učestvovali takmičari iz tada oba politička bloka. Na Igrama je u šest sportova nastupilo ukupno 1.272 takmičara iz 49 zemalja. A po ocjenama označene su kao jedne od najbolje organizovanih zimskih olimpijskih igara u historiji. Izbor Sarajeva za grada domaćina XIV zimskih olimpijskih igara objavljen je 18. maja 1978. tokom 80. sjednice Međunarodnog olimpijskog komiteta u Atini. Gradovi protivkandidati bili su japanski Sapporo i švedski Göteborg. Nakon drugog kruga glasanja Sarajevo je većinom glasova dobilo organizaciju. Ovo je ujedno bila i prilika da Sarajevo sa svojim planinama ispravi do tada negativan imidž „grada atentata“ koji ga je pratio još sa početka 20. stoljeća.

Plan i priprema za organizaciju XIV ZOI može se pratiti i dvije godine prije dobijanja organizacije kada se težilo uređenju i modernizaciji grada, odnosno, iznalaženju političkog lobija kako bi tadašnja država SFRJ stala kao podrška iza Sarajeva na putu borbe za osvajanje organizacije zimske Olimpijade.

Skupština grada Sarajeva kao zakonodavno tijelo Grada bila je vodeća sprega u toj borbi, pa se tako kroz dokumente i građu koja je pohranjena u Historijskom arhivu Sarajevo iz jednog posebnog diskursa mogu pratiti napori i aktivnosti na ostvarenju onoga što danas nazivamo sarajevskom Olimijadom 1984. godine.

Ova izložba samo je mali doprinos u cilju očuvanja sjećanja na sarajevske zimske Olimpijske igre1984. godine, na uložene napore institucija i ljudi, na događaje i Sarajevo koje je zaista tih 12 dana bilo centar svijeta.“

Izložba će biti postavljena u prostorijama Olimpijskog muzeja Sarajevo, na adresi Petrakijina 7, Sarajevo. Za javnost je otvorena od 7. do 29. februara 2024. godine.


Organizaciju izložbe su pomogli: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Olimpijski muzej Sarajevo - Gradski muzeji Sarajevo, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

#magazin1 #Sarajevo #izložba #Olimpijada