Članak

ZASTUPNIK U SKUPŠTINI KS

Bandić: O’Brien je do kraja ogolio političku potkapacitiranost lidera Trojke za bavljenje ozbiljnim državnim pitanjima

Takvi narodi su siromašni, a društva tek urušene ljušture u kojima divljaju privilegovane kaste predodređenih.

Bandić: O'Brien potvrdio potkapacitiranost Trojke

Za Patriju piše Muamer Bandić, zastupnik u Skupštini KS i član GV SBiH

Najteže je narodima koje vode samoljubivi političari, koji ne razumiju važnost Ustava i pravnog poretka za budućnost i prosperitet države i društva. Tipično je za takve države da im institucije ne funkcionišu, odnosno postoje samo na papiru.

U stvarnosti, one su privatizovane, lišene političke i pravne moći koje im po Ustavu i zakonima pripadaju, a koje su populistički lideri prisvojili i izmjestili na svoja privatna sijela i jaranska druženja, dok zvanične institucije koriste tek za robotizirano provođenje ličnih interesa.

Takvi narodi su siromašni, a društva tek urušene ljušture u kojima divljaju privilegovane kaste predodređenih.

Jedno u nizu takvih privatnih sijela je i posljednje laktaško druženje naših prehrabrih i prepametnih lidera Trojke sa generatorima antidržavnih politika, koje su najodgovornije i za nestabilnu političku i za katastrofalnu ekonomsku situaciju u BiH. Za ovaj tajni jaranski susret vjerovatno ne bi ni saznali da nas sa sadržajem istog, ohrabren i oduševljen dogovorenim, nije upoznao Milorad Dodik.

Dvije ključne tačke Sporazuma iz Laktaša su osigurano mjesto za HDZ-ovog kandidata u Predsjedništvu BiH, čime dvojac HDZ-SNSD preuzima potpunu kontrolu nad ovom državnom institucijom i de facto vanjskom politikom Bosne i Hercegovine, te vrhovnom komandom nad Oružanim snagama BiH, kao i izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, institucije koja je posljednja tačka odbrane države Bosne i Hercegovine od stalnih nasrtaja fašističkih i secesionističkih politika.

S obzirom da se radi o trenutno jedine dvije institucije BiH nad kojima HDZ i SNSD nemaju potpunu kontrolu, jasno je da ih je u Laktašima Trojka doslovno poklonila svojim koalicionim partnerima, osiguravajući im dodatne mehanizme blokade svih političkih procesa u Bosni i Hercegovini baš kao da im je mehanizama blokade nedostajalo. Ali što se mora za fotelju, pravim političkim ikebanama nije teško, pa ni prodati budućnost vlastite zemlje, jer kao što Trojkin Anđeo reče: “Da nije HDZ-a i HNS-, Trojka danas ne bi bila u vlasti”.

Trojkin Anđeo jezik ne koristi samo kao sredstvo komunikacije, već kao vrlo moćno političko oružje usmjereno da prenese političku namjeru i samo naivni mogu povjerovati u spinove lidera Trojke.

Naši vrli Trojkaši su odmah negirali postojanje bilo kakvog dogovora, a kamoli sporazuma, no da sporazum postoji jasno je i iz reakcije Ambasada SAD-a u BiH u kojoj navode da Sporazum iz Laktaša “puno govori o izborima, ali vrlo malo o integritetu izbora”, te da je jedini način implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava kroz izmjene Ustava BiH.

Reakcija Ambasade SAD Trojku nije nimalo smetala da, poslušno i sukladno dogovorenom u Domu naroda PSBiH, obore Prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH koje je već usvojio Predstavnički dom PSBiH, a kojima se osigurava integritet izbornog procesa i sprečavaju izborne prevare i krađe. Na istoj sjednici i na isti način su združenim snagama oborili i Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, koji je jedan od zakona koji se moraju usvojiti da bi se otvorili pregovori o pristupanju EU, što samo po sebi dovoljno govori o posvećenosti evropskim integracijama ove kleptomanske koalicije.

Srećom pa Bosna i Hercegovina još uvijek ima istinskog prijatelja u Sjedinjenim Američkim Državama. Vidjevši da je vrag odnio šalu i s kakvim diletantima imaju posla u Bosni i Hercegovini, State Department ekspresno u Sarajevo šalje pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Euroaziju Jamesa O’Briena, čovjeka koji je od 1992. godine radio na dokumentovanju ratnih zločina, zatim učestvovao u kreiranju Washingtonskog, a potom i Daytonskog sporazuma.

Obraćanje pomoćnika državnog sekretara O’Briena u Sarajevu je do kraja ogolilo svu političku potkapacitiranost lidera Trojke za bavljenje ozbiljnim državnim pitanjima. Čovjek je morao doći iz Washingtona da prepametnim i prepoštenim liderima Trojke održi studentsko predavanje o Ustavu BiH, važnosti Ustavnog suda BiH za normalno funkcionisanje države i da jasno stavi do znanja koji su izvori političke korupcije i nefunkcionalnosti sistema u Bosni i Hercegovini, te skrene pažnju na svu manjkavost Sporazuma čije postojanje naši vrli prodavači magle negiraju. Ne znam treba li posebno istaći da je kao izvore političke korupcije i nefunkcionalnosti sistema u BiH naveo današnje Trojkine reformirane i europske partnere?

Pa neka nam prepametni, prepošteni i prehrabri, ali državotvorno potkapacitirani lideri Trojke i dalje vaze o “evropskim integracijama” i “strateškim proaktivnim politikama saradnje bez bilo kakvih rješenja na štetu države” dok njene institucije prodaju za mrvu vlasti. Država se ne gradi tako što joj slabite institucije dajući ih u ruke njenim otvorenim neprijateljima. Bolja budućnost ovog društva se ne gradi tako što rasturate ključne sistemske institucije. Ako vam je Sporazum iz Laktaša primjer proaktivnih politika saradnje, onda nemojte više, zbog naše djece!

#JamesC.O'Brien #MiloradDodik #MuamerBandić #StrankaZaBosnuIHercegovinu #trojka #BiH