Članak

VJEČNA VATRA

BH novinari organiziraju paljenje svijeća za sve ubijene novinare u Pojasu Gaze

(Patria) - Udruga/udruženje BH novinari pridružilo se Međunarodnoj federaciji novinara - IFJ, Nacionalnom sindikatu novinara Velike Britanije i Sindikatu novinara Palestine u kampanji zaštite svih novinara/ki i medija koji izvještavaju iz Pojasa Gaze.

Predstavnici IFJ -a i partnera će se okupiti sutra (ponedjeljak) u 12,30 u Brusselsu i paljenjem svijeća odati počast novinarima/kama i medijskim radnicima ubijenim tokom ratnih dejstava u Pojasu Gaze.

Prema podacima koje je objavila Međunarodna federacija novinara, od 7. oktobra 2023. godine do danas, ubijeno je najmanje 99 naših kolegica i kolega. Veliku većinu čine palestinske novinarke i novinari, njih 92. Živote je tokom obavljanja svoga posla izgubilo i četvero izraelskih i troje libanonskih kolegica i kolega, za čijim izgubljenim životima jednako žalimo.

Paljenje svijeća i počast ubijenim novinarima je najmanje što se u ovom trentku može uraditi za sve naše koleginice i kolege, te poslati poruku kako je nedopustivo ubijenje novinara/ki, bez čijeg izvještavanja svijet ne bi znao šta se dešava u zonama ratnih sukoba, uključujući i Pojas Gaze.

Ovim putem BH novinari pozivaju novinare i novinarke i sve druge medijske radnike i radnice iz BiH da se okupe u svojim gradovima - na glavnim trgovima, ispred medijskih kuća ili u redakcijama, zapale svijeće i odaju počast ubijenim novinarima/kama, snimateljima i drugim medijskim profesionalcima u Pojasu Gaze. Također, pozivamo ih da na društvenim mrežama objave fotografije sa mjesta okupljanja, te time podrže IFJ i njihove zahtjeva za osiguranjem zaštite za sve novinare/ke i medijske ekipe - izvještače iz ove ratne zone.

Okupljanje novinara/ki bit će organizovano u Sarajevu ispred Vječne vatre u 12,30. Pozivamo koleginice i kolege iz medija sa sjedištem u Sarajevu da dođu pred Vječnu vatru i odaju počast ubijenim koleginicama i kolegama.

#novinari #počast #PojasGaze #Sarajevo #UdruženjeBHNovinari #BiH