Članak

GLASANJE U SRIJEDU

Američki senatori predstavili paket vrijedan 118,3 milijarde dolara za finansiranje Ukrajine, Izraela i granice

(Patria) - Američki senatori objavili su tekst dugo očekivanog sporazuma koji će otključati milijarde nove pomoći Ukrajini i Izraelu uz pooštravanje američkih zakona o granicama, javio je AFP.

Takozvani Dopunski zakon o nacionalnoj sigurnosti predviđa ukupno 118,3 milijarde dolara, uključujući 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini, što odgovara zahtjevu Bijele kuće, i 14,1 milijardu dolara sigurnosne pomoći Izraelu, prema sažetku koji je objavila predsjednica senatskog odbora Patty Murray.

Dogovor također uključuje 20,2 milijarde dolara za sigurnost granica SAD-a i bezbroj promjena imigracione politike s kojima su se složili demokratski i republikanski pregovarači.

Nije jasno da li prijedlog zakona ima 60 pobornika koji će mu trebati za prvo proceduralno glasanje u Senatu pod kontrolom demokrata, a koje se očekuje najkasnije u srijedu.

Senatori su mjesecima pregovarali o sporazumu o borbi protiv ilegalne imigracije, a republikanci su insistirali na pojačanoj sigurnosti granica u zamjenu za odobrenje zahtjeva predsjednika Joea Bidena za finansiranje Kijeva.

Objavljivanje teksta naišlo je na brzo odobravanje Bijele kuće, koja je naglasila višedecenijsko nastojanje da se reformiše „pokvareni“ imigracijski sistem zemlje.

„Sada smo postigli dogovor o dvostranačkom sporazumu o nacionalnoj sigurnosti koji uključuje najteži i najpravedniji set graničnih reformi u posljednjih nekoliko decenija. Snažno ga podržavam“, rekao je Biden.

On je pozvao republikance, koji kontrolišu Predstavnički dom i na koje je Donald Trump polagao nade da se suprotstave sporazumu, da podrže dvostranački paket.

„Ako vjerujete, kao i ja, da moramo osigurati granicu sada, ništa ne činiti nije opcija“, rekao je.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson ranije je proglasio paket „mrtvim po dolasku“, iako se činilo da je promijenio smjer kada je u petak Fox Businessu rekao da „ne prejudicira ništa“.

#SAD #SenatSAD #Ukrajina #bih