Članak

UČESTVOVALA U PROTESTIMA

Uhapšena bivša premijerka Senegala Aminata Ture

Potvrđujem da su Aminatu Ture uhapsili žandarmi - izjavio je opozicioni poslanik Guy Marius Sagna.

(Patria) - Žandarmerija u glavnom gradu Senegala Dakaru uhapsila je jučer bivšu premijerku i opozicionarku Aminatu Ture jer je učestvovala u demonstracijama opozicije protiv odlaganja predsjedničkih izbora prethodno zakazanih za 25. februar, saopštila je tamošnja opozicija.

- Potvrđujem da su Aminatu Ture uhapsili žandarmi - izjavio je opozicioni poslanik Guy Marius Sagna.

Aminata Ture, koju je predsjednik Senegala Macky Sall postavio za premijerku, prešla je u opoziciju, a njena kandidatura za predsjedničke izbore je odbijena. Ona je jučer učestvovala na protestu tokom kojeg su izbili neredi.

Žandarmi su suzavcem rastjerali nekoliko stotina ljudi na protestu protiv odlaganja predsjedničkih izbora.

Na poziv nekoliko predsjedničkih kandidata, muškarci i žene svih uzrasta, mašući senegalskim zastavama ili u dresu fudbalske reprezentacije okupilo se na jednoj od glavnih saobraćajnica u Dakaru.

Žandarmi, u velikom broju, ispalili su suzavac na demonstrante, koji su ih gađali kamenicama. To su prvi protesti poslije izjave predsjednika Senegala da se predsjednički izbori zakazani za 25. februar odlažu na neodređeno vrijeme.

Sall je u subotu rekao da je na neodređeno vrijeme odložio predsjedničke izbore zakazane za 25. februar, poslije formiranja parlamentarne komisije koja istražuje dvojicu sudija Ustavnog savjeta, čiji je integritet u izbornom procesu osporen.

Predsjednik Senegala je donio tu odluku nekoliko sati prije početka izborne kampanje za predsjedničke izbore, na kojoj je trebalo da se takmiči čak sa 20 protivkandidata, ali bez dva poznata opoziciona lidera.

To su Ousmane Sonko, koji je u zatvoru od jula zbog pozivanja na pobunu, te Karim Wade, ministar i sin bivšeg predsjednika Abdoulayea Wadea, koji je vladao od 2000. do 2012. godine.

#Svijet #Senegal #zatvor