Članak

PRVI MASAKR NA MARKALAMA

U ponedjeljak Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva u agresiji u periodu 1992-1995

Foto: Patria

(Patria) - U povodu obilježavanja 5. februara - Dana sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva u agresiji u periodu 1992-1995. godine i 30. godišnjice stradanja naših sugrađana na pijaci Markale, Kanton Sarajevo organizuje polaganje cvijeća na Spomen obilježju ubijenim sugrađanima na pijaci Markale i Zajedničku komemorativnu sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća općina sa područja Kantona Sarajevo.

U 12.00 sati bit će polaganje cvijeća na spomen obilježje na pijaci Markale (30. godišnjica masakra građana na pijaci Markale, kada je ubijeno 68 i ranjena 144 naša sugrađana).

Zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća općina sa područja Kantona Sarajevo održat će se u Narodnom pozorištu Sarajevo s početkom u 12:30.

Skupština Kantona Sarajevo proglasila je 5. februar Danom sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva od agresora u periodu opsade 1992-1995. godine koji se obilježava: "programima komemorativnog sadržaja sa odgovarajućim protokolarnim aktivnostima".

Obilježavanju 30. godišnjice masakra na Markalama prisustvovat će i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović koji će položiti vijenac na spomen-obilježje na pijaci Markale.

U prvom masakru na Markalama 5. februara 1994. godine od granate ispaljene sa agresorskih položaja poginulo je 68 građana, a 144 je teže i lakše ranjeno.

#BiH #Markale #masakr #pijaca