Članak

DELEGACIJA MONEYVAL-a

Dom naroda PS BiH ima malo vremena da usvoji Zakon o spriječavanju pranja novca ili BiH ide na 'sivu listu'

(Patria) - Sa žaljenjem konstatiramo da je Dom naroda Bosne i Hercegovine propustio priliku 31. januara da usvoji važan zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, a koji je izrađen u skladu s evropskim standardima i usvojen na Vijeću ministara, rekao je za “Nezavisne novine” Ferdinand Koenig, portparol kancelarije EU u Sarajevu, podsjetivši da je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, pozvala domaće vlasti da ovaj zakon hitno usvoje, zajedno s drugim ključnim zakonima uoči martovske sjednice Evropskog vijeća.

Upozorio je da odlaganja usvajanja zakona o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorizma izvjesno prate i posljedice.

"Ukoliko nacrt zakona ne bude usvojen i na snazi prije okončanja misije MONEYVAL-a, isti neće biti predmet njihove ocjene, što povećava rizik da će Radna grupa za finansijske akcije (FATF) staviti Bosnu i Hercegovinu na svoju sivu listu, čime će Bosna i Hercegovina biti na EU listi jurisdikcija sa strateškim nedostacima u sistemu suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma. Stavljanje na ove liste nosi političke, ekonomske i finansijske posljedice po zemlju, utiče na pristup međunarodnim finansijskim tržištima i transakcijama, privatne komercijalne aktivnosti kao i javne fiskalne poslove, te može potencijalno odvratiti strane investicije i otežati međunarodno kretanje kapitala", rekao je on.

Pozvao je Dom naroda da Zakon razmotri u narednih deset dana u hitnoj proceduri kako bi ga MONEYVAL uzeo u obzir u svojoj narednoj ocjeni.

"Izostanak hitnosti u razmatranju ovog zakona također šalje negativan signal uoči sjednice Evropskog vijeća u martu, gdje se očekuje da šefovi država i vlada država članica Evropske unije razmatraju izvještaj Evropske komisije o ocjeni da li je Bosna i Hercegovina dostigla potreban stepen usklađenosti s kriterijumima za članstvo u EU za zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora. Ovo je jedinstvena prilika koja zahtijeva od domaćih institucija da djeluju hitno i odlučno", zaključio je Koenig.

Delegacija MONEYVAL-a u BiH će doći za manje od dvije sedmice, i ako ovaj zakon do tada ne bude usvojen, izvještaj bi mogao biti negativan, što znači vraćanje BiH na sivu listu.

Ovaj zakon usvojen je 21. decembra u Predstavničkom domu PS BiH, dok je na sjednici Doma naroda PS BiH glasovima SNSD-a oborena hitna procedura. Iako je predsjedavajući Doma Kemal Ademović tražio da Kolegij odmah izvrši usaglašavanje, zamjenik predsjedavajućeg Dragan Čović kazao je da neće biti usaglašavanja.

#Domnaroda #FATF #MONEYVAL #Zakon #BiH