Članak

OJT BIJELJINA

Podignuta optužnica protiv policajaca zbog premlaćivanja dječaka (14) iz Osmaka

Iz Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina navode da, do potvrđivanja optužnice ne mogu reći koji su policajci u pitanju.

(Patria) - Okružno javno tužilaštvo Bijeljina podiglo je optužnicu protiv četiri policajca iz Osmaka zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja", saznaje Detektor.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina navode da, do potvrđivanja optužnice ne mogu reći koji su policajci u pitanju.

Juso Jusić, otac pretučenog dječaka Ajdina, kaže da je riječ o policajcima koje je njegov sin prepoznao u septembru prošle godine.

- Puno je vremena prošlo. Bitno je da je ovo krenulo, da proces ide. Malo se sada bolje osjećamo.

Ajdin se još liječi, pije tablete svako jutro, ne osjeća se još dobro. Samo tri dana u sedmici ide u školu - kaže Jusić.

Podsjetimo, krajem avgusta prošle godine u Osmacima, nedaleko od Zvornika, pretučen je četrnaestogodišnji Ajdin Jusić.

Njega su u lokalnoj policijskoj stanici, bez prisustva oca ili advokata, saslušali policajci koji su ga potom istukli.

Dok su ga ispitivali u jednoj prostoriji, Juso je mislio da mu je sin u hodniku. Rečeno mu je da će prvo njega saslušati, a potom Ajdina. U međuvremenu su Ajdina policajci uveli u drugu prostoriju.

- U tom momentu sam čuo da mi se Ajdin dere, da viče: ‘Ne mogu priznati što ne znam.’ I čuo sam da dijete plače, da viče: ‘Ne diraj me’, i prestane taj plač - prisjeća se Jusić.

Ajdin je novinarima Detektora ispričao da su mu policajci uvrtali prste i vezali ga lisicama, te tražili da im kaže ko je pljačkao kuće u selu.

Njegovom ocu policajci nisu dali da izađe u hodnik. Kada je uspio izaći, zatekao je policajce kako Ajdina drže za ruku, prislonjenog na zid.

Pitao ih je zašto su Ajdina ispitivali bez prisustva roditelja, ali kaže da je dobijao drske odgovore da se skloni.

Ajdina su policajci dovezli ispred kuće i tamo ga ostavili onesviještenog, ispričao je ranije njegov otac Juso, koji je policajce prijavio unutrašnjoj kontroli, a dan kasnije i Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Rs u saopćenju za javnost su naveli da su primili prijavu za nezakonito postupanje prilikom uzimanja izjave od maloljetnog lica i da su o svemu obavijestili Tužilaštvo u Bijeljini.

Policajci su suspendovani, ali još nije poznato da li su disciplinski sankcionisani.

Ranije istraživanje Detektora pokazalo je da su mnogi slučajevi policijskog nasilja, koji su uznemirili javnost u Bosni i Hercegovini, prošli nekažnjeno ili se dugotrajni postupci još uvijek vode.

#dječak #osmaci #policija #PremlaćivanjeDječaka #BiH