Članak

U NAREDNE DVIJE GODINE

Deutsche Bank reže troškove, ukida 3.500 radnih mjesta

Najveća njemačka banka, Deutsche Bank, najavila je planove za ukidanje 3.500 radnih mjesta u sklopu velike akcije rezanja troškova nakon pada neto dobiti 2023. godine.

(Patria) - Najveća njemačka banka, Deutsche Bank, najavila je planove za ukidanje 3.500 radnih mjesta u sklopu velike akcije rezanja troškova nakon pada neto dobiti 2023. godine.

Grupa je saopštila o neto dobiti koja se može pripisati dioničarima od 4,2 milijarde eura, što je pad od 16 posto u odnosu na prethodnu godinu kada je dobit povećana jednokratnim poreznim olakšicama.

Troškovi povezani s kompanijskim programom štednje i učinka također su uticali na neto dobit, pri čemu je Deutsche Bank potrošila 566 miliona eura na troškove restrukturiranja i otpremnine.

Prihodi su, međutim, skočili šest posto na godišnjem nivou na 28,9 milijardi eura zahvaljujući višim kamatama Evropske centralne banke.

Izvršni direktor Christian Sewing pohvalio je učinak banke u "nesigurnom okruženju" i istakao da je Deutsche Bank ostvarila dobit prije oporezivanja od gotovo 5,7 milijardi eura, najveću "u 16 godina".

Grupa je također zadržala fokus na troškovnoj disciplini, rekao je, dok Deutsche Bank napreduje s 2,5 milijardi eura vrijednim pomakom na učinak usmjerenim na poboljšanje profitabilnosti.

Kao dio tih napora, Deutsche Bank saopštila je da planira ukinuti oko 3.500 radnih mjesta u sljedeće dvije godine, "uglavnom u područjima koja nisu okrenuta klijentima", navodi AFP.

Banka je 2022. godine zapošljavala oko 85.000 ljudi širom svijeta.

Banka je, također, otkrila nove ciljeve za 2025., rekavši da će imati za cilj da ostvare prihode od 32 milijarde eura i poslovati s ukupnim troškovima od oko 20 milijardi eura.

#Biznis #deutschebank #ekonomija #Njemačka