Članak

ISTRAŽIVANJE OPCIJA

State Department kaže da SAD nastoje stvoriti palestinsku državu

(Patria) - Sjedinjene Američke Države aktivno teže uspostavljanju nezavisne palestinske države sa sigurnosnim garancijama za Izrael i istražuju opcije s partnerima u regiji, rekao je glasnogovornik State Department, prenio je Reuters.

Matthew Miller je odbio dati detalje o internom radu odjela po tom pitanju, ali je rekao da su napori bili cilj administracije predsjednika Joea Bidena.

„Aktivno težimo uspostavljanju nezavisne palestinske države, sa stvarnim sigurnosnim garancijama za Izrael, jer vjerujemo da je to najbolji način da se postigne trajni mir i sigurnost za Izrael, Palestince i region“, rekao je.

„Postoji mnogo načina na koje možete ići da to postignete. Postoji niz događaja koje možete izvršiti da biste postigli taj cilj. Mi razmatramo širok spektar opcija i o njima razgovaramo sa partnerima u regionu kao i drugim partnerima unutar vlade Sjedinjenih Država“, rekao je Miller.

Axios je u srijedu izvijestio da je američki državni sekretar Antony Blinken zatražio od State Departmenta da izvrši reviziju i predstavi opcije politike o mogućem američkom i
međunarodnom priznanju palestinske države nakon rata u Gazi.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron također je rekao grupi britanskih
zakonodavaca da će britanska vlada i njeni saveznici „razmotriti pitanje priznavanja palestinske države, uključujući i unutar UjedinjenIh nacija“, izvijestio je BBC u utorak.

Washington povezuje stvaranje palestinske države s nastojanjem da natjera Saudijsku Arabiju da normalizuje svoje veze s Izraelom - pritisak koji je uglavnom zamrznut nakon napada Hamasa 7. oktobra i rata koji je uslijedio.

Ali u proteklih nekoliko mjeseci razgovori su nastavljeni. Američki zvaničnici sada vide mogući dogovor o taocima koji bi oslobodio sve preostale zarobljenike u zamjenu za trajno primirje kao instrument povezan s postizanjem napretka u normalizaciji odnosa Saudijske Arabije i Izraela.

Govoreći u Davosu ranije ovog mjeseca, Blinken je rekao da postoji „nova jednačina“ na
Bliskom istoku u kojoj su arapski i muslimanski susjedi Izraela bili spremni integrisati Izrael u regiju, ali su podjednako posvećeni putu ka palestinskoj državi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u sukobu s Bidenovom administracijom oko stvaranja nezavisne palestinske države, rekavši tokom vikenda da želi „potpunu izraelsku sigurnosnu kontrolu nad cijelom teritorijom zapadno od rijeke Jordan“.

#AntonyBlinken #Izrael #JoeBiden #PalestinskaDržava #StateDepartmenta #Svijet