Članak

NAJAVIO SIVRO

Protest učitelja i nastavnika 14. februara: Poručuju vlastima 'Padaj silo i nepravdo'

(Patria) - Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, najavio je održavanje protesta 14. februara u Sarajevu.

On je istakao da "na polugodištu nikada nije bio veći umor".

"Ti protesti će biti realizovani 14. februara ove godine, dakle za dvije sedmice. Mi ćemo izaći na ulicu i jasno ćemo poručiti gospodi na vlasti sljedeće: Padaj silo i nepravdo. To će se desiti zato što smo bili spremni u septembru da radimo sa djecom, da odgajamo i obrazujemo. Na polugodištu nikada nije bio veći umor i nešto što govori da Sindikat ne treba i neće stati", kazao je on.

Dodao je da ima veliku podršku kolega, ali i roditelja učenika.

"Jutros smo već razgovarali s kolegama u policiji kako da operativno uspješno realizujemo proteste na kojima očekujemo prisustvo više od hiljadu radnika", istakao je Sivro.

Jedan od zahtjeva, a ima ih ukupno 12, je i uvećanje najniže plate za deset posto od 1. januara 2024. godine i da se odmah dogovori povećanje plata nenastavnog osoblja na osnovu ocjene o radu kao što je to ugovoreno za radnike u organima uprave.

Sivro je istakao da oni neće odustati od svojih zahtjeva.

Štrajk upozorenja održan je 29., 30. i 31. januara u svim vrtićima JU Djeca Sarajeva i osnovnim školama u trajanju od 7:30 do 9:30 sati.

#prosvjetari #Sindikat #BiH