Članak

DOGOVOR IZ BAKINACA

Dom naroda PS BiH: Trojka, HDZ i SNSD obaraju izmjene Izbornog zakona BiH

(Patria) - Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici trebalo bi da razmatra zahtjev Predstavničkog doma Državnog parlamenta da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku.

Predstavnički dom je krajem decembra prošle godine usvojio te izmjene na prijedlog SDA. U obrazloženju predloženog zakonskog rješenja se navodi da su razlozi za njegovo donošenje unapređenje izbornog procesa u cjelini, te jačanje povjerenja građana u izborni proces.

Dodaje se da se predloženim izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Herecgovine nastoje otkloniti nepravilnosti u izbornom procesu koje su uočene prilikom održavanja izbora i na koje su u svojim izvještajima ukazivali Centralna izborna komisija BiH, Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i druge domaće i međunarodne organizacije koje se bave praćenjem izbornog procesa.

Predlagači navode da predložene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH predstavljaju napredak u izbornom procesu. Odnose se, između ostalog, na tehnička pitanja, uvođenje novih pojmova i definicija radi pojašnjenja i daljnje standardizacije tumačenja specifičnih odredbi Izbornog zakona, načina formiranja biračkih odbora i sprečavanja zloupotrebe izbora članova biračkih odbora.

Prema dogovoru državne koalicije iz Bakinaca 18. januara na današnjoj sjednici bit će oboren ovaj prijedlog. U ponedjeljak je u PS BiH održan sastanak predstavnika aktuelne koalicije gdje je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD) kazao da se treba početi sa implementacijom dogovora iz Laktaša. Prvi korak je obaranje ovog zakona.

Pred delegatima bi se trebao naći i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Novi zakon harmonizira sistem spriječavanja pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini sa standardima FATF-a i Moneyvala iz posljednjeg kruga evaluacije.

Delegati bi trebali razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, razmatra po hitnom postupku. Predstavnički dom jučer je usvojio prijedlog tog zakona kojim se, prema riječima ministra pravde BiH Davora Bunoze, produžava rok za formiranje Odjela za integritet na dodatnih 90 dana, a još u tri člana ispravljaju neke tehničke stvari. No, pitanje je da li će ovo biti dovoljan rok VSTV-u i da li će biti zaustavljeni procesi imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija.

Pred delegatima bi se trebao naći i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH po hitnom postupku. Predstavnički dom jučer je izglasao skraćenu proceduru jer na sjednici nije bilo ovlaštenog predlagača. Naknadno se na sjednici pojavio ministar prometa i komunikacija Edin Forto koji je održao govor Parlamentu kritikujući ovaj dom i glasanje.

Delegati bi, u prvom čitanju, trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom.

Također u prvom čitanju trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH. Ovaj zakon jučer nije usvojen u Predstavničkom domu, a podržalo ga je 15 zastupnika.

#Domnaroda #zakoni #BiH #politika