Članak

PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Macron: SAD i Rusija ne smiju imati monopol u odlukama koje se tiču Evrope

Evropska unija mora donijeti hrabre odluke za odbranu Ukrajine i preduhitriti svaku odluku SAD-a da uskrati ili smanji svoju vojnu podršku, smatra francuski predsjednik Emmanuel Macron.

(Patria) - Evropska unija mora donijeti hrabre odluke za odbranu Ukrajine i preduhitriti svaku odluku SAD-a da uskrati ili smanji svoju vojnu podršku, smatra francuski predsjednik Emmanuel Macron, prenosi The Guardian.

U govoru u Švedskoj, državi koja bi u dogledno vrijeme trebalo da se pridruži NATO-u, Macron je rekao da buduću sigurnosnu arhitekturu Evrope, uključujući sporazume o kontroli naoružanja koji pokrivaju evropsku teritoriju, više ne mogu jednostavno i samo rješavati SAD i Rusija.

Prema njegovim riječima, Evropa sama mora imati pravo da odredi svoju budućnost.

Macronove primjedbe upozorenje su Evropi da pojača svoje odbrambene kapacitete i pripremi se za mogućnost na to da američki predsjednik Joe Biden neće uspjeti progurati svoj budžet za vojnu pomoć Ukrajini kroz Kongres, ili da će kasnije tokom godine biti poražen na predsjedničkim izborima od Donalda Trumpa.

Macron kaže da, ukoliko Evropa bude ključna u zaustavljanju ruske pobjede, SAD preko NATO-a više ne smiju imati monopol u određivanju budućih odnosa s Moskvom.

- Evropa je imala sreće što je imala Ameriku kao partnera, ali moramo biti pametni. Ukrajina je dio evropskog kontinenta i štagod Amerika odluči, moramo donijeti ispravne i hrabre odluke kako bismo podržali Ukrajinu i ukrajinski narod - dodaje Macron.

Insistirajući na tome da Evropa mora učiniti sve što je potrebno u godinama koje dolaze i po bilo koju cijenu, naveo je da se mora onemogućiti ruska pobjeda.

Jer, dodaje, tada bi Evropa ostala bez funkcionalne sigurnosne arhitekture s posljedicama na istočnom krilu NATO-a, Kavkazu i u srednjoj Aziji.

Macron naglašava da je stvarna cijena ruske pobjede "kratkoročno i dugoročno, previsoka za sve nas".

Napominje i da će to zahtijevati od Evrope da poveća sopstvene napore u odbrambenoj proizvodnji kako bi Ukrajina mogla biti u poziciji da pregovara o održivom miru.

Pozvao je i na veću evropsku saradnju i autonomiju u energetici.

- Godinama smo mislili da je trgovina i razmjena energije s Rusijom najbolji način da spriječimo rat - poručio je Macron, ocijenivši kako je to bila greška koja je Evropu dovela u brojne probleme.

Francuski predsjednik mišljenja je i da bi u budućnosti evropska energetska politika trebalo da teži većoj raznolikosti dobavljača.

Invazija na Rusiju, nastavlja Macron, dogodila je dijelom zbog toga što je Evropa bila geopolitički preslaba, a strateške su pregovore vodili isključivo SAD i Rusija, ostavljajući EU isključenom.

Macron smatra i da su o kontroli naoružanja i sigurnosnim ugovorima koji utiču na "našu teritoriju odlučile velike sile, a ne Evropljani".

- Naša uključenost u Ukrajinu nije samo u cilju da spriječimo pobjedu Rusije, već da sami odlučujemo o svojoj budućnosti jer Ukrajina je dio našeg kontinenta.

Nema budućnosti za nas i našu djecu ako nismo u situaciji da izgradimo novu arhitekturu sigurnosti i kontrole naoružanja u našem susjedstvu.

Moramo biti ti koji sami odlučujemo, a ne prepuštati to drugima, čak i ako su naši saveznici, jer oni naprosto žive s druge strane okeana - zaključuje Macron.

#EmmanuelMacron #Rusija #SAD #Svijet