Članak

PODACI STATE DEPARTMENTA

Prodaja američkog oružja dostigla rekord u 2023. godini

Prodaja američke vojne opreme stranim zemljama u 2023. godini porasla je za 16 posto na rekordnih 238 milijadi dolara, podaci su State Departmenta.

(Patria) - Prodaja američke vojne opreme stranim zemljama u 2023. godini porasla je za 16 posto na rekordnih 238 milijadi dolara, podaci su State Departmenta.

Mnoge zemlje trude se da obnove svoje zalihe koje su ispražnjene zbog Ukrajine, i pripreme se za neke velike konflikte.

Ove brojke potvrđuju očekivanja proizvođača oružja Lockheed Martin, General Dynamics i Northrop Grumman, čija vrijednost akcija raste kako raste i globalna nestabilnost.

"Prodaja i transfer oružja se smatraju 'važnim američkim vanjskopolitičkim alatom za dugoročne posljedice po regionalnu i globalnu stabilnost", navodi se u saopštenju State Departmenta.

Prošle godine su Poljskoj prodati raketni sistemi HIMARS u iznosu od 10 milijardi dolara, zatim su prodate rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa AIM-120C-8 Njemačkoj u iznosu od 2,9 milijardi dolara, kao i napredni raketni sistemi zemlja-vazduh Ukrajini.

Lockheed Martin i General Dynamics očekuju da porudžbe stotina hiljada artiljerijskih rundi, stotina Patriot presretača raketa, kao i povećanje porudžbi oklopnih vozila potvrde njihove rezultate u narednom kvartalu.

Dva su načina na koji strane zemlje kupuju oružje od SAD-a: prvi su direktni komercijalni ugovori s kompanijama, a drugi je da vlada strane zemlje kontaktira Sekretarijat za odbranu ili američku ambasadu u svojoj zemlji. Oba načina prodaje zahtijevaju odborenje od vlade SAD-a.

Direktna prodaja od kompanija porasla je na 157,7 milijardi dolara u fiskalnoj 2023. godini, dok je prodaja preko američke vlade porasla na 80,9 milijardi dolara u istom periodu.

#oružje #rekord #SAD #Svijet