Članak

MOSTAR

Hoće li NiP i Hujdur popustiti SDP-u u Mostaru?

Naročito jer ga je SDP odavno (od trenutka kada je ušao u vlast) prestao pratiti

(Patria) - Pojedini lokalni mediji u Mostaru najavili su da će stranke Trojke u narednim danima započeti pregovore oko zajedničkog nastupa na Lokalnim izborima 2024.godine u Mostaru, piše Politički.ba.

SDP, Naša stranka i Narod i pravda trebali bi, prema ovim izvorima, sačiniti zajedničke liste za šest gradskih područja i Listu za Grad Mostar.

Međutim, oni koji poznaju politička zbivanja u Mostaru, teško vjeruju da kod lokalnih lidera ove tri stranke može biti pronađen zajednički jezik i jedinstven stav.

Po njima, takva koalicija bila bi moguća samo ako bi "stigao" ferman iz Sarajeva sa takvim sadržajem od Nikšića, Forte i Konakovića.

Naime, Arman Zalihić predsjednik mostarskog SDP-a je još od prošlih lokalnih izbora u teškom sukobu sa predstavnicima Naše stranke u Mostaru.

Također, od trenutka kada je SDP stupio u koaliciju sa SDA i HDZ i trenutno participira u Vladi HNK i podržava SDA prilikom glasanja u Gradskom vijeću Mostara, zahladili su i političke relacije između Zalihića i lidera NIP-a Omera Hujdura.

Teško je vjerovati da će Omer Hujdur, "Lav" kako ga zovu oni koji ga poznaju, pokleknuti i popustiti pred bilo kakvim pritiscima.

Principijelni Hujdur ne može "halaliti" SDP-u takvo ponašanje u HNK i Gradu Mostaru i neće dozvoliti da (in)direktno bude uvučen u koaliciju sa SDA.

Naročito jer ga je SDP odavno (od trenutka kada je ušao u vlast) prestao pratiti u borbi za izmještanje deponije Uborak što je jedna od glavnih odrednica Hujdurovog političkog djelovanja.

#ArmanZalihić #OmerHujdur #SDP #BiH