Članak

SIGURNOST

Pentagon kaže da ne želi rat s Iranom nakon napada u Jordanu

(Patria) - Američki ministar odbrane Lloyd Austin obećao je da će SAD poduzeti „sve potrebne radnje“ za odbranu svojih trupa nakon smrtonosnog napada dronom u Jordanu od strane militanata koje podržava Iran, iako je administracija predsjednika Joea Bidena naglasila da ne želi rat s Iranom.

U napadu u nedjelju ubijena su tri američka vojnika i ranjeno više od 40 vojnika. Bio je to prvi smrtonosni napad na američke trupe od izbijanja rata između Izraela i Hamasa u oktobru i označava veliku eskalaciju tenzija koje su zahvatile Bliski istok, javlja Reuters.

„Predsjednik i ja nećemo tolerisati napade na američke snage i poduzećemo sve potrebne radnje da odbranimo SAD i naše trupe“, rekao je Austin na početku sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Pentagonu.

„Kao što je predsjednik rekao jučer, mi ćemo odgovoriti i taj odgovor bi mogao biti višeslojan, dolaziti u fazama i biti održiv tokom vremena“, rekao je državni sekretar Antony Blinken.

Ali zvaničnici širom Bidenove administracije rekli su da ne žele da situacija eskalira. Pentagon je sugerisao da ni Iran ne želi rat.

„Mi svakako ne tražimo rat i iskreno ne vidimo da Iran želi da traži rat sa Sjedinjenim
Državama“, rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh. Ona je dodala da Pentagon vjeruje da ni Iran ne želi rat.

„Ne tražimo sukob s režimom na vojni način“, rekao je portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby, dodajući da Biden traži opcije odgovora.

Biden se u ponedjeljak ujutro sastao s Austinom i drugim članovima njegovog tima za
nacionalnu sigurnost u sobi za situacije u Bijeloj kući kako bi razgovarali o najnovijim
dešavanjima u vezi s napadom, saopštila je Bijela kuća.

Predsjednikove opcije mogle bi uključivati ciljanje iranskih snaga izvan ili unutar Irana i
odlučivanje za oprezniji uzvratni napad isključivo na odgovorne militante koje podržava Iran, kažu stručnjaci.

„Iran nastavlja da destabilizuje region, što uključuje podršku teroristima koji napadaju naše brodove u Crvenom moru“, rekao je Stoltenberg.

Britanski premijer Rishi Sunak izjavio je da je zabrinut zbog tenzija na Bliskom istoku i pozvao Iran na deeskalaciju. Iranski ministar obavještajnih poslova rekao je da regionalne oružane grupe povezane s Teheranom odgovaraju na „američke agresore“ prema vlastitom nahođenju.

#Iran #Rat #SAD #vojniRežim #Svijet