Članak

OSUDIO ISTUP

Škrijelj o slučaju Sabine Silajdžić: Čekamo izjašnjenje Ekonomskog fakulteta, to je tek otvorena priča za Univerzitet

(Patria) - Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo kazao je da je bio šokiran istupom Sabine Silajdžić, profesorice na Ekonomskom fakultetu UNSA. U prošli petak je uputio zahtjev Ekonomskom fakultetu u Sarajevu za očitovanje shodno aktima koji su mu upućeni dok se nalazio na bolovanju. Silajdžić se oglasila na društvenim mrežama gdje je uporedila i izjednačila neustavni 9. januar dan Rs i 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH.

„Po povratku sa bolovanja zatekla su me dva akta. Jedan da mi je Studentski parlament zatražio da je procesuiramo pred Etičkim komitetom i drugi boračke organizacije sa KS zatražile su od mene da se ona suspenduje iz nastavnog procesa. Ja sam te zahtjeve proslijedio uz popratni akt Ekonomskom fakultetu da profesoricu Sabinu Silajdžić procesuiraju pred Etičkim odborom Ekonomskog fakulteta da utvrde njenu odgovornost i da o tome obavijeste Etički komitet i UNSA kao instituciju“, kazao je rektor Škrijelj.


Također je kazao da je zatražio i očitovanje EFSA-e koji organ ili tijelo Fakulteta je usvojio saopćenje koje su oni objavili i za koje smatra da nije korektno.

„Oni su rekli 'to se nas ne tiče ona je to kazala'. Jer to je dodatno vrijeđalo patriotska osjećanja i sve ono što u BiH ima vrijednost. Pripadam kategoriji ljudi koji osuđuju takav istup, izvinjavam se kao rektor UNSA što nismo izašli kao Univerzitet sa zvaničnim saopćenjem, ali to nismo mogli dok se ne izjasni Ekonomski fakultet. To nije zatvorena priča, ona je za Univerzitet tek počela. Svaki član i članica akademske zajednice ima svoju akademsku slobodu ali samo do trenutka dok ne počne da izjednačava odluke zabranjene odlukama Ustavnog suda BiH sa zvaničnim datumima koji su priznati u BiH i koji su potvrđeni u proteklim godinama. Izjednačene su stvari koje se nikako ne mogu izjednačavati“, kazao je.

Nakon što se očituje EFSA to će biti proslijeđeno Etičkom komitetu Univerziteta u Sarajevu.

„Ne ulazeći u pravo pojedinca da misli, ali pravo pojedinca da govori sa titulom profesora o događajima koji se ne smiju stavljati u komparativnu ravan na način kako je to učinjeno, to mora snositi određene konsekvence i mi kao Univerzitet ne želimo prejudicirati stvari ali da znate da smo pokrenuli tu proceduru“, zaključio je Škrijelj.

Rektor Univerziteta u Sarajevu danas je odgovarao na niz pitanja skupštinskih pitanja o studijskim programima, broju upisanih studenata, rangiranju UNSA, akreditacijama u okviru Izvještaja o radu Univerziteta u Sarajevu za 2022. godinu sa Programom rada za 2023. godinu (sa Izvještajem o finansijskom poslovanju Univerziteta u Sarajevu za 2022. godinu i Izvještajem o radu i finansijskim izvještajem članica Univerziteta u Sarajevu za 2022. godinu) koji je i usvojen.

#Ekonomskifakultet #RifatŠkrijelj #SabinaSilajdžić #UniverzitetuSarajevu #BiH