Članak

POLEMIKE

Ambasada Nizozemske za NAP: U Predsjedništvu BiH smo imali konstruktivan sastanak

(Patria) - U javnosti danima traje polemika Elmedina Konakovića i Željka Komšića, a nakon što je lider NIP-a optužio Komšića da je na sastanku sa nizozemskim premijerom Rutteom u Predsjedništvu BiH tražio da EU ne otvori pregovore sa BiH.

Komšić je to demantirao, međutim, polemika je nastavljena, jer je Konaković iznio nove optužbe. Stoga smo pitali Ambasadu Nizozemske šta je od navedenog tačno.

"Zajedno sa predsjednicom Evropske komisije, premijer Kraljevine Nizozemske učestvovao je u konstruktivnom sastanku sa članovima i članicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) kojim je predsjedavao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Tokom sastanka, naš premijer je prenio poruku koja je odjeknula u svim narednim sastancima održanim sa vlastima BiH, predstavnicima i predstavnicama civilnog društva i na završnoj press konferenciji: Nizozemska podržava EU ambicije Bosne i Hercegovine jer je naš obostrani interes da BiH zauzme svoje mjesto u evropskoj porodici kao ujedinjena i suverena država.

Premijer je nadalje naveo da ne postoje prečice do članstva u Evropskoj uniji (EU), a ocjena konkretnih reformi koje poduzimaju vlasti BiH na osnovu zasluga odredit će korake koje Bosna i Hercegovina poduzima na svom putu ka EU. Ovo je dosljedan stav Kraljevine Nizozemske.

Naši stavovi o putu BiH ka integraciji u EU koje dijelimo sa vlastima u BiH javno su saopšteni na kraju posjete našeg premijera, zbog čega ćemo se suzdržati od komentiranja pojedinačnih sastanaka", naveli su iz Ambasade Nizozemske u odgovoru za Patriju.

#ElmedinKonaković #MarkRutte #Nizozemska #Predsjedništvo #ŽeljkoKomšić #BiH