Članak

PRIPADNICI ISLAMSKE DRŽAVE

​Turske vlasti uhvatile napadače koji su ubili jednu osobu u crkvi u Istanbulu

(Patria) - Turske vlasti uhvatile su dvojicu naoružanih napadača koji su u nedjelju ubili jednu osobu tokom službe u crkvi u Istanbulu i za koje se vjeruje da su povezani s Islamskom državom, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya, javlja Reuters.

Yerlikaya je ranije rekao da se napad, koji je Ankara osudila, dogodio oko 08:40 GMT u
italijanskoj katoličkoj crkvi Santa Maria u istanbulskoj četvrti Sariyer, te da je jedan turski
državljanin, koji je bio na meti naoružanih napadača, ubijen dok je prisustvovao bogosluženju.

Obraćajući se novinarima Yerlikaya je rekao da su izvršene racije na više od 30 lokacija širom Istanbula i da je uhapšeno 47 osoba. Osumnjičeni su uhvaćeni u jednoj od posljednjih racija, rekao je.

„Obojica osumnjičenih su strani državljani. Jedan od njih je iz Tadžikistana, a drugi Rus, a mi smo ocijenili da su pripadnici Islamske države“, rekao je Yerlikaya.

Ranije je Islamska država preuzela odgovornost za napad u izjavi na Telegramu, navodeći da je to bio odgovor na poziv vođa grupe da ciljaju Jevreje i kršćane.

Predsjednik Tayyip Erdogan pozvao je crkvenog svećenika da izrazi saučešće i podršku, saopštio je njegov ured, objavljujući video poziva.

Papa Franjo je prenio saučešće zbog napada nakon nedjeljne molitve Angelus. Italijanska premijerka Georgia Meloni rekla je na X da italijansko ministarstvo vanjskih poslova prati najnovije informacije o „gnusnom činu“ i osudila ga.

Islamska država je izvela brojne napade širom Turske, uključujući i noćni klub u Istanbulu 1. januara 2017. godine, u kojima je ubijeno 39 osoba.

Yerlikaya je rekao da su turske vlasti uhapsile 2.086 osoba osumnjičenih za veze s Islamskom državom tokom 1.046 operacija od juna 2023. godine i da je uhapšeno 529 osoba.

#Istanbul #Turska #Svijet