Članak

11. FEBRUARA

Stubb i Haavisto idu u drugi krug predsjedničkih izbora u Finskoj

(Patria) - Kandidat desnog centra Alexander Stubb iz Finske Nacionalne koalicione partije tijesno je pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u zemlji u nedjelju i u drugom krugu će se suočiti sa liberalnim članom Zelene stranke Pekkom Haavistom, pokazuju zvanični podaci.

Sa svim prebrojanim glasovima, Stubb je bio prvi sa 27,2% podrške, slijedi ga Haavisto sa 25,8%, a treći nacionalista Jussi Halla-aho sa 19,0% podrške, javio je Reuters.

Drugi krug biće održan 11. februara.

„Znate šta, stigli smo do finala, ali takmičenje će početi tek sada“, rekao je Stubb, bivši premijer, svojim pristalicama.

Stubbov rival u drugom krugu, bivši ministar vanjskih poslova Haavisto, je branitelj ljudskih prava koji je također radio kao mirovni pregovarač. Haavisto bi postao prvi otvoreni gej predsjednik Finske ako bude izabran.

„Sada je naš zadatak da dođemo do onih čiji kandidat nije u drugom krugu“, rekao je Haavisto u govoru svojim pristalicama.

Izlaznost birača iznosila je 74,9%, pokazuju zvanični podaci, u odnosu na 69,9% na posljednjim predsjedničkim izborima 2018.

#Finska #predsjednik #Svijet