Članak

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BIH

Komšić o presudi Novaliću i drugima: Jedan optuženi osuđen za nešto što nije optužen, držat ću se stava sudije Perića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić gostovao je večeras u emisiji 'Istraga sedmice' na Hayat televiziji.

(Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić gostovao je večeras u emisiji "Istraga sedmice" na Hayat televiziji.

Na početku emisije, koju vodi i uređuje Avdo Avdić, Komšić je prokomentarisao nediplomatski potez premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da izbjegne susret s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Veće bi čudo bilo da je došao

- Ja nemam problem s dužnosnicima Hrvatske, poštujem ih. Plenković je trebao biti u evropskoj delegaciji. Mi smo došli 15 minuta ranije, rekli su nam da je on otkazao dolazak. Očekivano, veće bi čudo bilo da je došao - kazao je Komšić.

Ističe kako je šteta što ipak na sastanak nije došao Plenković, jer inače, kako je naveo, razgovaraju neformalno i u dobroj atmosferi - i nema tu nekih zategnutih odnosa.

- Da sam na njegovom mjestu, došao bih. Rizikovao bih. Zar treba da ne dolazim, da ne bude neugodno nekome - upitao je Komšić.

Osvrnuo se i na nedavne tvrdnje ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, koji je rekao da je Komšić tražio da EU ne otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom.

- Konaković nije bio na sastanku - poručio je Komšić, te dodao da može objaviti snimak onoga što je on lično rekao na tom sastanku.

- Kako Konaković zna šta ja mislim? Ne koristim metodu da vršim pritisak na novinare, ako hoćete mak na konac - poručio je Komšić, ocijenivši sve to besmislenim i djetinjastim.

Motiv za takvo nešto, dodaje, može biti nervoza jer stvari s otvaranjem pregovora i ne stoje baš sjajno, iako HDZ BiH i Trojka u taj put polažu velike nade. A tu je, dodaje, i dogovor Trojke, HDZ-a i SNSD-a.

- Ovo je osiguravanje člana Predsjedništva HDZ-a. Dio otvaranja pregovora s EU nisu izmjene Ustava. Traže se zakoni koji se tiču Suda BiH, VSTV-a, sprječavanje pranja novca - pojašnjava Komšić.

Prema njegovim riječima, i sam je dogovor da Milorad Dodik i Dragan Čović uspostavljaju uslove, a Trojka da ih prihvata. Ako postoji snimak sa tog sastanka u Bakincima, dodaje, bilo bi dobro da se sve razjasni.

Na pitanje voditelja Avdića može li on objaviti snimak koji se tiče EU puta, a Konaković će onaj sa Dodikovog imanja, Komšić je odgovorio:

"Dajte da budemo ozbiljni… Vidio sam, čuo, pročitao da je to ispunjavanje želja Čoviću i Dodiku. Dodik je izigrao i Amerikance, i Trojku, i Schmidta. Dajmo vremena Schmidtu za nametanje do kraja januara."

Pravno nemoguća situacija

Prokomentarisao je i pismo koje je američki državni sekretar Anthony Blinken uputio Konakoviću, u kojem ga poziva da izvrši pritisak na Čovića da ubrza projekat Južne interkonekcije.

- To je čudno pismo. Politička težina nije ista, niti to može uraditi Konaković. Amerikanci mogu. Ali ne vjerujem da hoće - potcrtava Komšić.

Dotakao se i Ustavnog suda BiH i slučaja Marina Vukoje, rekavši da sudije trebaju biti dokazani pravnici.

- Volio bih da SDP to ne uradi, loše bi bilo, osim ako nisu sklapali dogovor sa HDZ-om - kazao je Komšić, dodavši da Vukoja nema kvalifikacije za sudiju Ustavnog suda BiH.

Komšić je mišljenja da nije vrijeme da stranci odlaze iz Ustavnog suda BiH.

A kada je riječ o presudi Slaven Kovačević, istakao je kako vjeruje da će se druga faza završiti logično - potvrdom onoga što je već izrečeno.

- Jasno je o čemu se tu radi. Činjenica je da je Kovačević u pravu u apelaciji i ako Evropski sud za ljudska prava kaže da nije, čemu onda priča o demokratiji? Onda sve može - dodao je Komšić.

Na kraju se dotakao i presude u slučaju "Respiratori", kazavši kako je veoma teško komentarisati pravosuđe, posebno kao izvršna vlast.

Potom se osvrnuo na ono što je sudija Branko Perić rekao prilikom čitanja presude, osnosno njegovo izdvojeno mišljenje protiv osuđujuće presude.

U ovom će slučaju, naglasio je Komšić, stati na stranu "sudije onog kalibra" i složiti se s njim".

- Zaparala mi je uho jedna konstatacija da je trećeoptuženi osuđen za djelo za koje nije osuđen. To je pravno nemoguća situacija.

Ne možeš osuditi čovjeka mimo optužnice, to kao varijanta ne postoji u pravu - rekao je Komšić.

#FadilNovalić #IstragaSedmice #Respiratori #ŽeljkoKomšić #BiH