Članak

ZASTUPNIK SBiH U SKUPŠTINI KS

Šaljić: Yutelovci opet na Igmanu - petokraka je od JNA napravila VRs koja je počinila genocid nad Bošnjacima!

Kako kaže, sa ovakvim uniformama, simbolima, zastavama i petokrakom na čelu, mjesecima prije agresije na našu državu (JNA) je planski provela akciju zauzimanja skladišta naoružanja Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine.

Šaljić: Historija se ponavlja

(Patria) - Danas je godišnjica tzv. Igmanskiog marša, petokrake, SMB - uniforme, zastave i obilježja Jugoslovenske narodne armije. Na Igmanu hiljade ljudi. Za Jugo-nastalgičare iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine, znam da vam je ćeif bio pokvren sa zastavama sa ljiljanima", navodi se ovo u reakciji Jasmina Šaljića, zastupnika Stranke za BiH u Skupštini KS na današnje obilježavanje godišnjice Igmanskog marša.

Dodaje da je Igmanski marš (1942. godine) zapravo više bio proganjanje partizanskih jedinica od Rudog pa sve do Foče.

"Mještanin koji je do skoro bio živ svjedočio je da su im na Igmanu u pomoć pritekli četnici trljajući im promrzle ruke i noge snijegom, jer su tada formalno još bili zajedno. Odnosno nisu se bili još razdvojili", ističe Šaljić i dodaje: "Historija se ponavlja!".

Kako kaže, sa ovakvim uniformama, simbolima, zastavama i petokrakom na čelu, mjesecima prije agresije na našu državu (JNA) je planski provela akciju zauzimanja skladišta naoružanja Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine.

"Nakon sto su zaplijenili i ispraznili magacine TO RBiH u istoj akciji zauzeli su sve važne kote i brda oko Sarajeva, i ostalih gradova širom BiH. Uglavnom gdje su Bošnjaci i Hrvati činili većinu! Iskopali su rovove i izvukli tesko naoružanje, topove, tenkove i bacače a sve pod izgovorom da umire javnost a ponajviše razoružane Bošnjake da se radi o (tampon zoni) kako bi se tobože spriječili eventualni sukobi. Ovome su kumovali tadašnji Yutelovci i slučajni prolaznici koji su i danas bili na Igmanu", poručio je zastupnik SBiH u Skupštini KS.

Šaljić napominje da su sa ovim kapama, simbolima, zastavama i petokrakom na čelu preko noći napravili Vojsku Republike srpske.

"Napravili su VRs na način da su im ustupili ranije iskopane i utvrđene rovove sa komplet naoružanjem JNA za koju smo svi izdvajali novac skoro 50 godina. Sa ustupljenim naoružanjem pripadnici Vojske Republike srpske i razne četnicke formacije držali su Sarajevo i druge gradove u opsadi godinama uz svakodnevno rušenje i ubijanje nevinih ljudi u potrazi za hranom i ogrjevom. Sa ovim naoružanjem izvršen je i genocid nad bosnjacima u BiH".

#BosnaIHercegovina #Foča #Genocid #IgmanskiMarš #JasminŠaljić #JugoslovenskaNarodnaArmija #RepublikaBosneIHercegovine #Rudo #Sarajevo #SkupštinaKS #StrankazaBosnuiHercegovinu #TeritorijalnaOdbrana #VojskaRepublikeSrpske #bih