Članak

SAČUVAJMO ODBRANJENO!

Ne vrijedi tri viteške pobjede nezavisne države Bosne prodati za šargarepu EU puta: Probudimo se, spremaju nam nestanak!

Iz patika mahalskih mladića i odvažnog bosanskog dede nikla je Armija Republike Bosne i Hercegovine koju su samo nepravedne svjetske sile spriječile da oslobodi sve okupirane djelove nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine.

Davno smo im pomrsili planove o nestanku Bosne, sada napadaju drugačije!

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Bosanci i Hercegovci i država Bosna i Hercegovina, u ma kakvoj formi postojanja bila, kroz historiju je vodila velike bitke i u njima pobjeđivala. Ali tri su bitke i tri ostvarene pobjede savremene bosanske države morale trasirati putanju njenog bivstvovanja.

Vojnu bitku Bosna i Hercegovina izvojevala je u vremenu kada joj niko nije davao šanse i držao stranu. Bosanci, Hercegovci, (Bošnjaci, Srbi i Hrvati odani domovini Bosni i Hercegovini) oduprli su se višestruko jačim vojskama susjeda i komšija, koji na Bosnu i Hercegovinu izvšiše dvostruku agresiju. S istoka Srbija u čiju vojsku je inkorporirana jedna od najjačih vojnih sila Evrope JNA, a sa zapada Hrvatska bez embargo i sa otvorenom mogućnosti nabavke oružja kompnom i morem, a bez embarga.

Iz patika mahalskih mladića i odvažnog bosanskog dede nikla je Armija Republike Bosne i Hercegovine koju su samo nepravedne svjetske sile spriječile da oslobodi sve okupirane djelove nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine.

Na krilima vojničke pobjede moralo je biti napravljeno politički više, ali ne smijemo zaboraviti da su ovovremene generacije Bosanaca i Hercegovaca učinile i političku pobjedu, spriječivši da projekat velike Srbije kroz Srpsku republiku Bosnu i Hercegovinu sa glavnim gradom Sarajevom bude realiziran. Istovremeno je spriječen i nastanak Hrvatske republike Herceg Bosne, kao i Autonomne pokrajine Zapadna Bosna. Ništa od toga danas ne postoji u formi i suštini kako je zamišljeno i u tome zasigurno leži gnjev susjeda koji ni danas ne odustaju od tih ciljeva.

Osim što su se odbranili svezanih ruku kroz embargo svijeta, te morali izvojevati političke pobjede u okolnostima poratnog nemira, pred Bosancima i Hercegovcima bila je borba i za pravno utvrđivanje činjenica kako se historija ignorisanja žrtve bosanske ne bi ponovila.

Treća pobjeda bila je u Haagu, pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Veliki broj obrazovanih i upornih Bosanaca i Hercegovaca i pravno je dokazao ono što je svijet vidio, ali nije želio zaustaviti. Pravnom pobjedom pred Sudom u Haagu sadašnja generacija Bosanaca i Hercegovaca omogućila je da zauvijek bude zapisano da je nad Bošnjacima Srebrenice počinjen genocid, uz doživotnje robije njegovim kreatorima, dok su Srbija i Hrvatska presuđene za udruženoi zločinački poduhvat na prostoru Bosne i Hercegovine.

To je časni legacy - ostavština ovovremene generacije Bosanaca i Hercegovaca (Bošnjaka, Srba i Hrvata odanih domovini), na koji treba da budemo ponosni i da ne dozvolimo da nam tu ostavšitnu pogaze i otuže.

Ali moramo biti budni i spremni na svakojake izazove, jer zlo hegemonizma nikada nije odustalo od svojih agresorskih planova.

I zato PAŽNJA BOSANCI I HERCEGOVCI to nam se upravo dešava. Različitim mehanizmima i mahinacijama poništavaju ostavštinu najboljih među nama. Pokušavaju da vojnu, političku i pravnu pobjedu ponište, relativiziraju i predstave kao poraz što im je ključna ulaznica da nas na kraju lakše i poraze.

Nesumnjivo je da to rade i pripremaju izvana. Prvenstveno u Beogradu i Zagrebu, a sve više i u drugim centrima moći širom Zapada i Istoka. Isto tako, među našim redovima pronašli su dovoljno nezrele i umišljene pa ih kupili nudeći šargarepe iluzije, a skrivajući štap. Jer, ti oko nas jesu sila spram nas u svakom pogledu. Vojno i tehnološki, u ljudskim resudrsima, ekonomiji i u konačnici otvorenoj pomoći svjetskih centara moći.

Smijemo li tri velike pobjede nezavisne bosanske države prodati i baciti niz vjetar u zamjenu za obećanja onih koji su nas slagali i prevarili kad smo vodili vojnu, političku i pravnu borbu. Evropska unija je illuzija za nestanak Bosne, Bosanaca i Hercegovaca. Čim prije to shvatimo, tim prije ćemo lakše pronaći put.

Jer, te pobjede, naročito vojna i ona u Hagu izvojevali smo kada su svi bili protiv nas. Političku smo izvojevali, ali ona još traje i na tom polju moramo ispravno suditi kako nam ne bi presudili jer smo im nanijeli poraze tamo gdje ih najviše boli.

Vrijedi li onda sve što smo napravili prosuti zarad sitnog ćara nazvanog “možda otvorimo pregovore s EU u martu, a možda i ne”? I sve to dok ista ta Evropska unija pristaje na ucjene politika utemeljenih na UZP-ovima i genocidu da biraju šta bi iz evropske pravne stečevine, pa tako pristaje i da idemo u EU ne poštujući presude Evropskog suda za ljudska prava, ali i MKSJ, MSP.

I na kraju, Bosanci i Hercegovci kada su se vodile odsutne bitke za Bosnu i Hercegovinu nisu postojale ni “Naše stranke” ni slični politički projekti da nam pričaju o kompromisu. Jer, kompromis u Bosni i Hercegovini postoji samo da bi se gušila politička volja, misao i put odanih domovini. Na kraju krajeva, taj kompromis s neprijateljom je ojačao neprijatelja koji sada u potpunosti kontroliše institucije i sistem države.

I tu borbu tek moramo početi, a oni nam i dalje pričaju kako kompromisom treba graditi Bosnu i Hercegovinu. Taj kompromis zarad iluzije o Evropskoj uniji uspavao nas je, pa su uspjeli na optuženičku klupu ili u zatvor poslati sve naše savremenike koji su učestvovali u one tri ključne pobjede.

I danas to rade i radiće dok ne prestanu postojati Bosanci i Hercegovci (Bošnjaci, Srbi i Hrvati odani domovini) spremni da se bore za naš opstanak. Jer, od Alagića do Novalića između je stalo mnogo onih koje smo olako pustili na nemilost neprijateljima Bosne i Hercegovine, nas samih i našeg opstanka.

Ili ćemo se probuditi sada i zaustaviti da nas ubijaju tiho kroz naše institucije ili ćemo se jedno jutro probuditi pa od stida crveniti jer smo prokockali sve što smo odbranili! Probudimo se, jer kada nas namame šargarepama otvaranja pregovora na evropskom putu, opet će nas obilježiti trakama i čaršafima, kako bi se znalo ko mora nestati!

Upamet!

#ArmijaRepublikeBosneiHercegovine #bih #BosnaIHercegovina #BudniISpremni #Evropa #evropskiput #genocid #GenocidSrebrenica #HaagPobjeda #HegemonizamIzazovi #HistorijskePobjede #Hrvatska #izdvojeno #OstavstinaGeneracije #PolitickaPobjeda #PonosniBosanci #Srbija #UZP #RasimBelko