Članak

ZAHVALILI SE NA PODRŠCI

Zasjedao UO BHRT-a: Situacija alarmantna, brzo rješenje neophodno

Situacija na BHRT-u je alarmantna i, uprkos mjerama koje je poduzeo i menadžment i Upravni odbor, problemi se ne rješavaju zbog nepoštivanja zakona od strane drugih prema BHRT-u.

I dalje teško stanje na BHRT

(Patria) - Upravni odbor BHRT-a jučer je održao vanrednu sjednicu zbog teškog stanja na BHRT-u te razmatrao niz informacija vezanih za svakodnevne sastanke i komunikaciju s mjerodavnima s ciljem rješenja finansijske situacije.

Upravni odbor zahvaljuje svima, od mjerodavnih institucija do vlasti, koji su se uključili u rješavanje problema emitera koji pokriva cijelu Bosnu i Hercegovinu. Situacija na BHRT-u je alarmantna i, uprkos mjerama koje je poduzeo i menadžment i Upravni odbor, problemi se ne rješavaju zbog nepoštivanja zakona od strane drugih prema BHRT-u. U razgovorima s menadžmentom, nadležne i mjerodavne institucije ponudile su određena rješenja, što daje nadu za opstanak BHRT-a.

"Zahvaljujemo najširoj javnosti u BiH, koja je prepoznala ozbiljnost situacije u kojoj se našao BHRT te pružila podršku naporima menadžementa i svih radnika BHRT-a da se izađe iz ove agonije koja je izazvana nepotpisivanjem ugovora o prikupljanju RTV takse sa JP EP BiH zbog opstrukcija RTV FBiH", navodi se u saopštenju UO.

Veliku podršku BHRT-u, kao javnom servisu koji pokriva cijelu BiH, pružile su brojne međunarodne organizacije i ambasade zemalja članica Evropske unije akreditirane u BiH. Međutim, problem još nije riješen. Javnosti je poznato da je naplata RTV takse preko računa Elektroprivrede BiH prestala 31.12. prošle godine i da je ovaj javni servis ostao bez osnovnog prihoda. U tom smislu, Upravni odbor apelira na vlast da što prije iznađemo rješenje kako bi BHRT mogao vršiti svoju funkciju. U protivnom slijedi, ne voljom BHRT-a, medijski mrak.

"Upravni odbor podržava napore menadžementa koji insistira da se u novom ugovoru sa Elektroprivredom ostvari zakonski i pravedan način podjele prihoda RTV takse u korist BHRT-a i da se nastavi tragati za konačnim rješenjem kojim će se obezbijediti stabilno finansiranje i sigurna egzistenicju svih uposlenika ove RTV kuće", navodi se u saopćenju Upravnog odbora BHRT-a.

#AlarmantnaSituacija #FinansijskaSituacija #MedijskiMrak #MeđunarodneOrganizacije #NepoštivanjeZakona #OpstanakBHRTa #PodrškaJavnosti #RješenjeProblema #TeškoStanjeBHRTa #UpravniOdborBHRTa #BiH