Članak

NEMIRNI BRODSKI PUTEVI

Husi pogodili naftni tanker u Crvenom moru

Husi su saopštili da su gađali brod Marlin Luanda u petak uvečer.

Foto: X - @ChinarvSublett @BobbySeeta

(Patria) - Sinoć su u Adenskom zaljevu Husi protivbrodskom raketom pogodili naftni tanker, rekao je brodski operater, javio je BBC.

Husi su saopštili da su gađali brod Marlin Luanda u petak uvečer.

Operater Trafigura je rekao za BBC da je napad izazvao požar u jednom od brodskih rezervoara za teret i da se za njegovo suzbijanje koristila vatrogasna oprema. Američki zvaničnici rekli su CBS-u da je tanker pogođen protivbrodskom balističkom raketom i da je mornarički brod reagovao na signal za pomoć. Nema izvještaja o povrijeđenim, rekli su američki zvaničnici.

To je najnoviji napad Husa na komercijalno brodarstvo u i oko Crvenog mora.

Britanske pomorske trgovinske operacije (UKMTO) saopštile su da se incident dogodio 60 nautičkih milja jugoistočno od Adena. UKMTO je rekao da su ratni brodovi bili prisutni i pomogli brod, dodajući da je posada na sigurnom.

Trafigura je potvrdila da je brod pogođen i da su vojni brodovi na putu da pruže pomoć. Nžaftni tanker je registrovan na Maršalovim ostrvima.

#AdenskiZaljev #BrodskiOperater #CrvenoMore #Husi #MarlinLuanda #MornaričkiBrod #NaftniTanker #ProtivbrodskaRaketa #Trafigura #VatrogasnaOprema #Svijet