Članak

IZBORNA GODINA

NARUŠENI ODNOSI, RASTU APETITI Može li trojka održati koncept zajedničkih kandidata za načelnike u Sarajevu?

Ima li dogovora unutar trojke o zajedničkim kandidatima (Foto: Arhiv)

Piše: Amra Vrabac @amravrabac

Nije tajna da stranke trojke (NIP, SDP, Naša stranka) u pojedinim općinama u Sarajevu nisu uspjele održati jedinstvo. Neke manje trzavice mogle su se sakriti, ali one u općinama Novo Sarajevo i Centar i ne baš.

Izborna je godina, a stranke trojke koje su preuzele vlast i na nivou FBiH i na nivou države, manje se sada bave Kantonom Sarajevo. A upravo je tu počela zajednička priča. Od lokalnih izbora 2020. godine kada su se odlučili za zajedničke kandidate, a posebno u općinama u KS, došlo je vrijeme da se ili nastavi priča o tom konceptu ili da svaka stranka radi za sebe.

Prema još uvijek neformalnom dogovoru, trojka ima određenu saglasnost oko nekoliko imena za načelnike općina. Najsigurniji je Nermin Muzur (NIP) oko kojeg već postoji čvrsta podrška trojke da se ponovo kandiduje za načelnika Općine Ilidža. Druge stranke za sada još nisu izlazile sa mogućim kandidatima, no od SDA se to svakako očekuje.

Prije nekoliko dana organizacije NIP-a Centar i Novo Sarajevo održale su skup gdje je data podrška Samiru Avdiću za kandidaturu za načelnika Novog Sarajeva. Avdić je bivši ministar kulture i sporta KS, a od kraja jula 2023. godine je dogradonačelnik Sarajeva.
Aktuelni načelnik Novog Sarajeva Hasan Tanović, prema informacijama Patrije, nema podršku organa SDP-a za drugi mandat iako je on javno izrazio želju za novim mandatom. Tanović je prvi mandat dobio kao zajednički kandidat četvorke (SDP, NIP, NS, NBL), a naknadno je postao član SDP-a.

Najveća bitka na lokalnim izborima mogla bi se voditi upravo u ovoj općini. Osim trojke, kandidata bi trebala imati SDA, Stranka za BiH, ali i stranka Šemsudina Mehmedovića Naprijed. Upravo se bivši načelnik i nekadašnji SDA-ovac Nedžad Koldžo pridružio Mehmedoviću pa je moguće da će se odlučiti na kandidaturu.

Kada je riječ o općini Centar odnosi trojke su tu odavno narušeni, a eskalirali su prošlog ljeta kada su vijećnici NIP-a, koji su i najbrojniji klub, sa još nekoliko vijećnika pokrenuli opoziv načelnika Srđana Mandića (Naša stranka). Iako se referendum pomjerao dva puta do njega nikada nije došlo jer nisu ispoštovani zakonski rokovi za nabavku listića te je Mandić ostao načelnik. Iako je u tom procesu imao podršku vijećnika Naše stranke ali i SDP-a, iz Općinske organizacije Centar NIP ne žele ni čuti da Mandić bude ponovo kandidat trojke. No, Mandić bi svejedno mogao biti kandidat ali ne ispred Naše stranke, dok bi trojka imala drugog kandidata. Ovaj put prioritet u prijedlozima imao bi NIP ili SDP. Poznato je da je predsjednik Naše stranke Edin Forto podržao Mandića kada je NIP pokrenuo opoziv ostavljajući na društvenim mrežama komentar „pored ovakvih prijatelja vam ne trebaju neprijatelji“. No, onda je Mandić uputio javnu kritiku Forti zbog smjene Lejle Brčić iz Upravnog odbora KCUS-a i od tada su njihovi odnosi narušeni. Mandić ima podršku Općinskog odbora Centar za eventualnu kandidaturu ali je pitanje koji će biti konačni dogovor trojke.

Unutar trojke postignut je dogovor o najviše dva kandidata po stranci, pa bi NIP tako svoju kvotu ispunio na Ilidži i Novom Sarajevu. SDP već ima načelnika u Starom Gradu Irfana Čengića koji je nakon prijevremenih izbora najavio da će se ponovo kandidirati, pa bi oni imali onda prednost predložiti kandidata u Centru. Čengića su podržale i stranke trojke, ali i DF, te neki nezavisni vijećnici. SDA je tada kandidirala Dženana Selimbegovića koji je nedavno izabran za predsjednika starogradske SDA. No, još uvijek nema zvanične potvrde koga su odlučili kandidirati na oktobarskim izborima.

Kada je riječ o općini Novi Grad, aktuelni načelnik Semir Efendić koji je i predsjednik Stranke za BiH, trebao bi se ponovo kandidirati. Na prošlim izborima NIP je izašao sa „nestranačkim kandidatom“ Adnanom Delićem koji je od Efendića izgubio za oko 1000 glasova. No, pokazalo se da Delić nije nestranački kadar, te ga je NIP prvo imenovao za ministra privrede u KS, a zatim i za ministra rada i socijalne politike u Vladi FBiH. Ni SDA nije izašla sa svojim prijedlogom za načelnika, a postoji opcija da podrže i Efendića zajedno sa još nekim strankama.

U Vogošći je na prijevremenim izborima u februaru 2023. ubjedljivo pobijedio Migdad Hasanović (SDA), a trojka je tada kandidirala Adnana Šeraka. Hasanović će biti kandidat i na redovnim lokalnim izborima.

Trojka je prošli put u Ilijašu vodila pravu bitku glas za glas, a aktuelni načelnik Akif Fazlić (SDA) pobijedio je Amara Dovadžiju za 46 glasova.

U Trnovu je aktuelni načelnik Ibro Berilo (SDA).

Pred trojkom je buran period, a od rezultata na lokalnim izborima zavisit će i pozicija gradonačelnika Sarajeva. Već se može čuti da Benjamina Karić nema podršku za još jedan mandat iako uživa određenu podršku u strukturama SDP-a. No, nakon lokalnih izbora završava se i mandat Nermina Nikšića kojem je na Kongresu produžen mandat mimo Statuta. U maju 2025. godine trebao bi biti održan izborni Kongres.

#izbori #NasaStranka #NiP #SDA #SDP #trojka #BiH #izdvojeno