Članak

KOBE BRYANT

Četiri godine od preranog odlaska jednog od najvećih svih vremena

Tog 26. januara 2020. cijeli svijet šokirala je vijest o smrti jednog od najboljih košarkaša svih vremena.

(Patria) - Prije tačno četiri godine u košarkašku legendu ušao je Kobe Bryant. Tog 26. januara 2020. cijeli svijet šokirala je vijest o smrti jednog od najboljih košarkaša svih vremena.

Bryant je poginuo u padu privatnog helikoptera u kojem je bilo još osam osoba, među kojima i njegova kćerka Gianna.

Zajedno s Bryantom i Giannom, u helikopteru koji je putovao ka akademiji "Mamba" u mjestu Thousand Oaks, 60 kilometara zapadno od centra Los Angelesa, putovali su i baseball trener John Altobelli, njegova supruga Keri i kćerka Alyssa, košarkaška trenerica Christina Mauser, mlada košarkašica Payton Chester i njena majka Sarah, te pilot Ara Zobayan.

Svih devet osoba poginulo je prilikom udara u tlo i eksploziji helikoptera. Istražitelji su utvrdili da krivicu za pad helikoptera snosi pilot, koji je poletio u oblake iako je to zakonom zabranjeno.

U izvještaju koji ima više od 600 strana, navodi se i da je pilot vjerovatno izgubio orijentaciju neposredno pred sam udarac u planine Calabasasa pri brzini od oko 300 km/h.

Istražitelji su okrivili Zobayana što je krenuo ulijevo, umjesto da je pokušao da se popne više i da se izvuče iz magle.

Bryant je u 20-godišnjoj NBA karijeri postigao 33.643 poena, osvojio pet titula, 18 puta igrao na All-staru, bio MVP lige 2008. godine, dok je dva puta osvajao zlato sa SAD-om na Olimpijskim igrama.

#Godišnjica #kobebryant #košarka #LosAngeles #Sport