Članak

IZLAZILI NA PROTESTE

Prihvaćena ostavka Amara Dovadžije: Studentski centar bez direktora, uslovi boravka studenata se hitno moraju popraviti

Studenti održali proteste 23. januara i tražili od Vlade KS da se poprave uslovi boravka studenata.

Foto: Studomat

(Patria) - Premijer KS Nihad Uk potvrdio je jutros u Jutru za sve na BHRT-u da je prihvaćena ostavka direktora JU Studentski centar Amara Dovadžije.

Dovadžija je bio nezadovoljan odnosom osnivača, a to je Kanton Sarajevo, prema ovoj ustanovi. Prema osnivačkom aktu Vlada KS dužna je obezbijediti 43 posto sredstava što je 1.950.000 KM, a Vlada je uplatila 320.000 KM. Nakon što su održani protesti studenata koji su smješteni u domu Bjelave i Nedžarićima zbog uslova u kojima borave studenti, resorno ministarstvo je izdvojilo 1,2 miliona KM za Studentski centar. Ugovor sa ministricom Adnom Mesihović potpisao je Dovadžija 23. januara. Proteste studenata je podržao i Dovadžija.

Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo su u nepune dvije godine obezbjedili JU Studentski centar Sarajevo finansijsku podršku u iznosu većem od 7 miliona KM, od čega je ukupno 4,5 miliona KM uplaćeno za izmirenje obaveza poreskog duga.

Ministrica Mesihović je na čelu Ministarstva od 15. novembra i nakon što je posjetila ovu ustanovu i nakon uvida u stanje oformila je i ekspertsku radnu grupu koja ima zadatak da na osnovu zatečenog stanja predloži dugoročna rješenja rada, održivosti i unapređenja poslovanja u JU Studentski centar Sarajevo, kao i rješenja za probleme s kojima se studenti koji koriste Centar susreću.

Iz resornog ministarstva ističu važnost da je jedan od članova ove radne grupe i predsjednik Udruženja studenata JU Studentski centar Sarajevo, koji će delegirati Vladi i Ministarstvu prioritete koje su studenti prepoznali kao najznačajnije.

Od dolaska direktora Dovadžije u julu 2021. godine smanjen je broj uposlenih i sada iznosi 193. Dug je tada iznosio 13,5 miliona KM. Studentski centar ima 1.200 studenata koji su smješteni na Bjelavama i Nedžarićima.

U novembru 2022. godine zahvaljujući stranim donatorima koji su dali veći dio novca, obnovljena je zgrada u Nedžarićima. Radovi su obuhvatali toplinsku izolaciju fasade, zamjenu dotrajalih prozora i vrata, ugradnju energetski učinkovite rasvjete i poboljšanje sistema grijanja. Na takav projekat čekalo se 27 godina.

Studentski centar uspio je rekonstruisati dio paviljona na Bjelavama ali je ostalo još puno posla.

Sramota je da studenti nemaju toplu vodu u domovima ili da strahuju da li će im strop pasti na glavu zbog loših instalacija i vode koja curi.

Vlada KS nije strateški djelovala prema pitanju studenata iako je opredijeljena za ostanak mladih u BiH. U studentskim domovima borave studenti iz drugih kantona, ali Vlada KS i Sarajevo trebali bi biti dobar domaćin. Jer upravo su brojni studenti izabrali Sarajevo za studij.

#AmarDovadžija #lošiuslovi #ostavka #studenti #BiH