Članak

TUŽBA JUŽNE AFRIKE

Najviši sud UN-a će danas odlučiti o zahtjevu za hitne mjere u slučaju genocida u Gazi

Foto: Arhiv

(Patria) - Sudije Ujedinjenih nacija danas će odlučiti o zahtjevu Južne Afrike za hitne mjere protiv Izraela, koji je pred Svjetskim sudom optužen za genocid zbog svoje vojne operacije u Gazi.

Odluka Međunarodnog suda pravde (MSP) od petka neće se baviti suštinskom optužbom ovog slučaja, da li je došlo do genocida, već će se fokusirati na hitnu intervenciju koju traži Južna Afrika. Među mjerama koje je Južna Afrika zatražila je trenutno zaustavljanje izraelske vojne operacije, koja je opustošila veći dio enklave i ubila više od 25.000 ljudi, javio je Reuters. Izrael je zatražio od suda da potpuno odbaci slučaj. Portparol izraelske vlade u četvrtak je rekao da očekuju da će najviši sud UN-a „odbaciti ove lažne optužbe“.

Južna Afrika je prije dvije sedmice tvrdila da izraelska zračna i kopnena ofanziva ima za cilj dovesti do „uništavanja stanovništva“ Gaze. Izrael odbacuje optužbe, rekavši da poštuje međunarodno pravo i da ima pravo da se brani.

Vijeće od sedamnaest sudija odlučiće samo o tome hoće li uvesti privremene mjere i da li postoji uvjerljiv rizik da operacija Izraela krši Konvenciju o genocidu iz 1948. godine. Sud će donijeti odluku u 13:00 (12:00 GMT) na ročištu za koje se očekuje da će trajati oko sat vremena.

Južna Afrika je zatražila da se donese devet hitnih mjera, koje djeluju kao zabrana prilaska dok sud u potpunosti sasluša slučaj, što bi moglo potrajati godinama. Pretorija želi da sud naredi zaustavljanje izraelske vojne akcije u Gazi, omogućavajući više humanitarne pomoći i da Izrael istraži i procesuira moguća kršenja.

Sud nije dužan slijediti zahtjeve Južne Afrike i mogao bi naložiti vlastite mjere ako utvrdi da je nadležan u ovoj fazi slučaja.

#Gaza #odluka #sud #Svijet