Članak

SLUŽBENA POSJETA

Dvorak prvi put u BiH: Češka podržava evropski put BiH, ali EU neće nikoga čekati - morate ispuniti obaveze

Dvorak je kazao da je Češka jedna od zemalja koja u EU otvoreno lobira za otvaranje pregovaračkog procesa sa BiH.

Češki ministar Martin Dvorak u posjeti BiH (Foto: Patria)

(Patria) - Ministar za evropska pitanja Češke Republike Martin Dvorak boravi u službenoj posjeti BiH. Nakon susreta sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem obratili su se medijima.

Dvorak je kazao da je Češka jedna od zemalja koja u EU otvoreno lobira za otvaranje pregovaračkog procesa sa BiH.

"Inače, jako mi je drago što sam imao priliku da otvoreno razgovaram sa ministrom Konakovićem. Ovo je moja prva posjeta ikad Sarajevu. Češka je veliki podržavalac proširenja EU i integracije BiH. Kao zemlja koja je prijatelj Zapadnog Balkana i BiH mi smo jedna od država koja aktivno lobira za otvaranje pregovaračkog procesa sa BiH. Međutim, u EU nema besplatnog ručka, nema prečica i to je neminovno", naglasio je Dvorak.

"Vaše vlasti, nadam se i vaša javnost, su dobro upoznati sa uslovima koji se obično sažimaju u 14 prioriteta. Mi ne možemo oboriti taj standard, ali mi u EU smo svjesni složenosti Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, ali kriterij za članstvo EU ostaju postojani", poručuje Dvorak.

Dodao je da Češka podržava suverenitet i integritet BiH.

"Zabrinuti smo zbog nekih struja koje čujemo, zbog nekih secesionističkih izjava koje nisu kompatibilne ka opredjeljenju na evropskom putu", ističe češki ministar.

Istakao je da je BiH puno posla, usvajanje normi i zakona, ali da EU neće nikoga čekati.

#Češka #podrška #posjeta #BiH