Članak

TROJKA IMA SVOJ STAV

Konaković o Izbornom zakonu: Samo potpisan dokument smatrajte dogovorenim, mislimo da mogu ići i izmjene Ustava BiH

Za ponedjeljak je trojka zakazala sastanak sa svim parlamentarnim strankama u PS BiH kako bi se razgovaralo o izmjenama Ustava BiH i implementacijama presuda iz Strazbura.

Elmedin Konaković (Foto: Arhiv)

(Patria) - Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na današnjoj press konferenciji je govorio o prvoj godini mandata na ovoj poziciji, ali i o nekim političkim i drugim temama s obzirom da je stranka čiji je predsjednik dio državne vlasti.

Konaković je govoreći o posjeti delegacije Evropske unije koju je predvodila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazao da jučer nisu precizirani uslovi-zakoni za odobrenje pregovora u martu.

"Nama nije EK ni EU tačno rekla taj i taj zakon. Vraćamo se na onih 8 koji su nam propisani. Meni se čini da bismo mogli to uraditi. Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, državna služba, Frontex, Zakon o sukobu interesa, sa ili bez Zakona o sudovima on je najkontroverzniji unutar nas. Ovi zakoni nemaju nikakvu entičko-političku pozadinu. I ako ne bude povezivanja tema mi smo tu nadomak historijskog pomaka", kazao je Konaković.

Na pitanje da li je usaglašen prijedlog koji je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović poslao predsjednicima stranaka koje čine državnu vlast o izmjenama Izbornog zakona Konaković je kazao da se treba tretirati "ono što predsjednici potpišu".

Za ponedjeljak je trojka zakazala sastanak sa svim parlamentarnim strankama u PS BiH kako bi se razgovaralo o izmjenama Ustava BiH i implementacijama presuda iz Strazbura.

On je kazao da se pitanje izbora člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata mora povezati sa izmjenama Ustava BiH.

"Prijedlog HDZ-a nije prošao niti je usaglašen. Mi smo poslali svoje primjedbe. Oko CIK-a nemamo problem i ovo političko tijelo se mora promijeniti. Sviđa mi se i obavezno glasanje, a ostalo ćemo vidjeti", kazao je.

Govoreći o funkcionisanju i finansiranju BHRT-a kazao je da se mora pronaći rješenje.

"Mi mislimo da FTV treba promijeniti način ubiranja takse i drugačije ga dijeliti BHRT-u. Sad je na sceni vrlo brzo imenovanje upravnog odbora na FTV i onda implementacija nekih politika. Vidjeli smo i šta je urađeno na BHRT-u", kazao je Konaković.

Na pitanje RTRS-a da li je dao instrukciju ambasadoru Zlatku Lagumdžiji da potpiše dokument kojim se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, minstar je kazao da nije dao posebnu instrukciju već je ambasador postupao u skladu sa stavom Evropske unije.

"Lagumdžija je postupio ispravno i u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Da nije, kršio bi međunarodni sporazum jer taj sporazum mi ovdje tretiramo kao zakon", kazao je.

Komentirajući postupak hrvatskog premijera Andreja Plenković jer nije otišao na zvaničan sastanak u Predsjedništvo BiH, Konaković je kazao da je to neprimjereno.

"Bio bih sretan da sam ga tamo vidio pa neka Komšiću kaže sve što ima".

Kada je riječ o stavu nizozemskog premijera Marka Ruttea koji je jasno kazao da za BiH nema prečica i da će morati ispuniti svoje obaveze, Konaković je kazao da Rutte ima pravo na skepsu da ćemo sve ispuniti do kraja februara.

"Mislim da ćemo do kraja februara usvojiti neke zakone i onda je na redu EU. Spustili su kriterije i za Ukrajinu i Moldaviju", kazao je.

Na dodatno pitanje o prijedlogu HDZ-a o izmjenama izbornog zakona za koji Čović tvrdi da je dogovoren između lidera, Konaković je odbio dalje komentarisati.

"Kad vam potpišu političari i donesu potpis to smatrajte dogovorenim, sve drugo nemojte. Imamo pravo slušati ljude oko sebe, pa čuti reakcije", dodao je navodeći da trojka misli da sada mogu ići i izmjene Ustava BiH.

Govoreći o aktivnostima Ministarstva vanjskih poslova BiH Konaković je istakao da je poseban na proces evakuacije bh. državljana i njihovih srodnika iz Gaze, a najavljeno je to i za Sudan. Naredna dva dana u Sarajevo dolaze ministri vanjskih poslova Češke i Mađarske.

#ElmedinKonaković #izbornizakon #MVP #trojka #politika #BiH