Članak

PROPORCIONALNI UDARI

SAD napale proiransku miliciju u Iraku

(Patria) - Sjedinjene Američke Države kažu da su njihove snage izvele napade u Iraku na tri objekta koje koristi milicija koju podržava Iran, javio je BBC.

„Proporcionalni“ udari su bili usmjereni na „milicijsku grupu Kataib Hezbollah i druge grupe povezane s Iranom“, rekao je ministar odbrane Lloyd Austin. Rekao je da su precizni udari bili „direktan odgovor“ na napade na SAD i koalicione saveznike u Iraku i Siriji.

Nekoliko američkih vojnih lica povrijeđeno je u raketnom napadu na zračnu bazu u zapadnom Iraku prošle sedmice. Centralna komanda američke vojske (CentCom) saopštila je tada da je milicija koju podržava Iran gađala vazdušnu bazu Al Asad, u kojoj se nalaze američke trupe, balističkim projektilima i raketama. Grupa koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za taj napad.

Austin je pohvalio „profesionalizam“ američkog vojnog osoblja u planiranju i izvođenju napada u Iraku u srijedu u sklopu napora „da se dalje razgradi i degradira ISIS (grupa Islamska država).

Austin je naglasio da on i američki predsjednik Joe Biden „neće oklijevati da preduzmu potrebne mjere“ za odbranu američkih interesa.

„Ne nastojimo eskalirati sukob u regionu. Potpuno smo spremni da preduzmemo dalje mjere za zaštitu naših ljudi i naših objekata. Pozivamo ove grupe i njihove iranske sponzore da odmah prekinu ove napade“, rekao je.

U odvojenom saopštenju, CentCom je naveo da su napadi u Iraku u srijedu izvedeni u 00:15 po lokalnom vremenu (21:15 GMT utorak) kao odgovor na napad, između ostalog, na zračnu bazu Al Asad u zapadnom Iraku 20. januara.

„Ovi udari bili su usmjereni na sjedište (Kataib Hezbollaha), skladišta i lokacije za obuku za raketne i jednosmjerne napadne dronove“, rekao je CentCom.

Američka vojska nije iznijela detalje o tome gdje se u Iraku nalaze ciljani objekti milicije.

#dronovi #Hezbolah #Irak #Iran #Napad #SAD #Svijet