Članak

MUHASILOVIĆ ZA NAP

Hrvatska je preko Plenkovića Bošnjake pomnožila s nulom

Hrvatskoj diplomatiji već je prešlo u naviku da ignoriše međudržavne protokole i ne uvažava institucije BiH. Vidjeli smo to i u današnjem Plenkovićevom izbjegavanju Predsjedništva BiH kao najviše državne instance.

Muhasilović: Hrvatska se pokušava predstaviti kao da je ona EU

(Patria) - Hrvatskoj diplomatiji već je prešlo u naviku da ignoriše međudržavne protokole i ne uvažava institucije BiH. Vidjeli smo to i u današnjem Plenkovićevom izbjegavanju Predsjedništva BiH kao najviše državne instance.

To je elementarno nepoštivanje susjedne zemlje i bilateralnih odnosa. Međutim, ne treba nas to iznenađivati, nije to ništa novo, kazao je u razgovoru za Novinsku agenciju Patria geopolitički analitičar i profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu Jahja Muhasilović.

Tajming posjete visokih zvaničnika EU - premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i nizozemskog premijera Marka Ruttea naš sagovornik doveo je u korelaciju sa sinoćnjim derogiranjem Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, u režiji Trojke (SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka) i HDZ-a BiH.

- Paralelno s time oni su povećavali i ove nekakve dohotke i penzije, čisto da zadovolje očekivanja naroda, kako se on eventualno ne bi pobunio i kako bi se Bošnjaci primirili i ne bi reagovali na ovaj diplomatski skandal - rekao je Muhasilović.

Plenkovićevom posjetom reisul-ulemi Islamske zajednice u BiH Husein efendiji Kavazoviću, a pritom izbjegavajući susret s članovima Predsjedništva BiH, dodaje Muhasilović, Hrvatska je poslala poruku da Bošnjake ne drži ni za šta drugo do za vjersku zajednicu, da ih jednostavno množi s nulom i ne smatra državotvornim narodom.

Muhasilović napominje i da su na sve to prvenstveno trebali reagovati predstavnici Trojke, s obzirom da su oni u vlasti. No, nisu to učinili jer i jesu nametnuti kako bi udovoljavali zahtjevima Zagreba i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

- Ovom ih prilikom pozivam da se oglase i osude ovakav potez Andreja Plenkovića - poručio je Muhasilović.

Potcrtava da se Hrvatska preko određenih političara iz HDZ-a koji sjede u Evropskom parlamentu i evropskim institucijama, poput recimo Željane Zovko, koja je jučer izazvala skandal tokom gostovanja na Federalnoj televiziji, već duže vremena pokušava predstaviti kao da je ona Evropska unija.

- Hrvatska želi da ucjenjuje Bosnu i Hercegovinu i njen evropski put. Naši susjedi žele nam poručiti, ukoliko se ne bi udovoljavalo njihovim zahtjevima, a to je maksimalizacija prava bh. Hrvata na štetu Bošnjaka, da će nam oni blokirati evropski put. I to je bila ta poruka koju su pokušali da pošalju i koju manje-više šalju još otkako su postali članica EU - dodaje Muhasilović.

Muhasilović: Trojka je trebala reagovati

Apeluje, međutim, da se Bosna i Hercegovina i njeni građani ne trebaju previše obazirati na takve prijetnje iz Hrvatske, imajući u vidu evidentno nepostojanje volje i želje Brisela da nas uopšte i primi u punopravno članstvo.

- Vidjeli smo i da je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković prilikom naručenog gostovanja na Face televiziji sve to stavio u prizmu našeg dobijanja pregovaračkog statusa u martu.

Konaković je bh. javnost zamajavao tvrdnjama da se Hrvatskoj mora popustiti kako bismo mi otvorili pregovore. To apsolutno nema nikakve veze jedno s drugim.

Prvo, nas Evropska unija evidentno ni ne želi, a i ovo što smo dobili kandidatski status je čisto iz geopolitičkih razloga, odnosno dešavanja u Ukrajini.

I Ukrajina, u kojoj se aktivno vodi rat, i Gruzija, a i Moldavija, zemlje koje nemaju riješen teritorijalni status i u kojima postoje instalirane ruske republike, de facto su nas preskočile. To nam pokazuje kakav stav EU zapravo ima prema BiH.

Svo to laganje naroda da je to radi našeg evropskog puta, svi ti "dobri odnosi" s Hrvatskom, iako to nisu dobri, već poslušnički odnosi, samo su Konakovićevo zamajavanje javnosti - zaključuje Muhasilović u razgovoru za Patriju.

(D. Kovač)

#AndrejPlenković #bih #Bošnjaci #Evropskaunija #evropskiput #Hrvatska #Izdvojeno #JahjaMuhasilović #DelvinKovač