Članak

FEDERALNI ZASTUPNIK

Čavalić: Nema govora o minimalnoj plati od hiljadu KM u toku ove godine

Nakon što je Vlada FBiH saopštila da je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila Prijedlog Budžeta za 2024., na društvenim mrežama oglasio se federalni parlamentarac Admir Čavalić (SBiH).

(Patria) - Nakon što je Vlada FBiH saopštila da je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila Prijedlog Budžeta za 2024., na društvenim mrežama oglasio se federalni parlamentarac Admir Čavalić (SBiH).

Čavalić je podsjetio da je Vlada FBiH ranije navela da će dostaviti nacrt, međutim to se nije desilo - budžet dolazi po hitnoj proceduri - "uzmi ili ostavi".

Tako se, ističe Čavalić, nastavlja loša tradicija dostavljanja budžeta, kojom se direktno narušava budžetski princip transparentnosti (kako bi građani, privrednici, porezni obveznici mogli imati priliku učešća u budžetskoj raspravi).

Ono što je evidentno u Prijedlogu Budžeta za 2024. godinu, dodaje, jeste da Vlada FBiH direktno ("budžetski") priznaje da ove godine nema ništa od fiskalnih reformi.

"Kao što se može vidjeti iz priloženog, očekuje se rast doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (106% indeksno).

Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje su planirani u iznosu od 2.991,9 miliona KM i isti su veći za 167,8 miliona KM u odnosu na iznos u Budžetu za 2023.

Dakle, Vlada FBiH ne očekuje spuštanje zbirne stope stope doprinosa za ovu godinu (sredstva za PIO bi se osigurala kroz alternativne izvore finansiranja uslijed pritiska fiskalni reformi).

To znači da se neće usvajati fiskalni zakoni, odnosno još konkretnije, to znači da tokom 2024. godine nema govora o 1.000 KM minimalnoj plati", zaključuje Čavalić.

#AdmirČavalić #BiH #Budžet #MinimalnaPlata #ParlamentFederacije #VladaFederacije