Članak

PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Novu Vladu očekujem do 15. marta

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić očekuje da će nova Vlada Srbije biti formirana do 15. marta.

(Patria) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić očekuje da će nova Vlada Srbije biti formirana do 15. marta.

U obraćanju novinarima poslije sastanka Zapadni Balkan - EU u Skoplju, Vučić je rekao da se konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Srbije može očekivati od 1. februara.

- Moramo brzo da reagujemo i donosimo brojne zakonske norme vezano za EXPO i za plan koji smo izložili prije dva dana. To je za nas od presudnog značaja - naveo je Vučić.

Najavio je da će za koji dan biti postavljeni prvi šipovi na gradilištu EXPO.

Upitan za zahtjeve dijela opozicije za upućivanje međunarodne posmatračke misije u Srbiju zbog navodnih izbornih neregularnosti, Vučić je rekao da su nedavni izbori održani 17. decembra bili "najčistiji i sa najmanje žalbi" od obnove višestranačkog sistema.

- Srbija je suverena zemlja i ovo su bili najčistiji izbori od kada postoji višestranački sistem i sa najmanje žalbi.

Nisam zainteresovan da budem babysitter i babica onima koji gube izbore deseti ili petnaesti put pa moraju da se pravdaju pred sopstvenim biračima.

A što se tiče unapređenja izbornog procesa, uvijek sam spreman da razgovaram o tome - dodaje Vučić.

Govoreći o izvještaju Vijeća Evrope, Vučić je kazao da je u njemu bilo mnogo više pozitivnih stvari i da je bilo pohvala na račun ponašanja države u izbornom danu i u toku izbornog procesa.

Vučić je poručio da je s pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja Jamesom O'Brienom razgovarao o najavi prištinskih vlasti o ukidanju platnog prometa sa Srbijom.

- Narednih dana nastavit ćemo konsultacije po tom pitanju - dodao je Vučić.

#AleksandarVučić #Region #srbija #Vlada