Članak

BEZ PROMJENE USTAVA

Čović poslao prijedlog: Izbor člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata iz tzv. trećeg entiteta

(Patria) - Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon današnje sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) potvrdio da je ostalim koalicionim partnerima u državnoj vlasti poslao prijedlog izmjena Izbornog zakona na osnovu dogovora sastanka koji su održali.

Taj prijedlog je uputio predsjednicima SDP-a, NiP-a, NS-a i SNSD-a.

Ukazao je da se te predložene izmjene odnose na Centralnu izbornu komisiju (CIK), izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i tehnička izborna pitanja.

Potom se osvrnuo na prijedlog izmjena izbora članova Predsjedništva BiH.

"Riječ je o prijedlogu iz Mostara od prije 10 dana s kolegama iz Trojke pod uslovom da se ne može promijeniti Ustav, a teško da imamo ambijent dvotrećinskih većina - ne mijenjajući ustav da napravimo promjene koje će odraziti jedan odnos za koji svi, kad danas pričamo, kažemo da nije dobro da jedan narod bira predstavnika drugom narodu. Ništa se ne mijenja za izbor člana iz Republike srpske, ni u Federaciji Bosne i Hercegovine pri izboru bošnjačkog člana Predsjedništva, ali smo dodali uslovnu kategoriju. Onaj ko pobijedi na listi Hrvata morat će uz to zadovoljiti uvjet da je pobijedio u bar tri kantona koja su tamo definirana, pa ako nije u tri onda u dva, pa ako nije u dva onda u jednom, ili u konačnici onda ko je dobio najviše glasova. Ima jedan dodatni uvjet da se eliminira mogućnost da se sa 99 posto nečijih drugih glasova bira hrvatski član Predsjedništva", obrazložio je Čović.

On je kazao da je pet kantona definirano kao prostor gdje ima Hrvata, te da je to uslov za izbor člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata. To su SBK, ZHK, HNK, Posavski kanton i Kanton 10.

Najavio je da će se pokušati do kraja februara usvojiti taj zakon.

On je najavio da će na sjednici Doma naroda PS BiH 31. januara biti sedam zakonskih rješenja.

Govoreći o Ustavnom sudu BiH, kazao je kako je postignuta saglasnost da se troje sudija bira u PS BiH, ali da nije definisano da li su to stranci ili nisu.

Na pitanje ima li podrške Trojke za ovakav izbor člana Predsjedništva BiH kazao je:

"Prihvatili su naš prijedlog kao razuman. Nema smisla da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva. Ne mislim da se Ustav može promijeniti jer bi onda morali provesti sve presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura", kazao je Čović.

#DraganČović #Izbornizakon #Predsjedništvo #politika #BiH

Taj prijedlog se odnosi na izmjene vezane za Centralnu immaculate grid izbornu komisiju (CIK), izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine te tehnička izborna pitanja.