Članak

PREDSJEDAVAJUĆOJ ZAKLJUČENO BOLOVANJE

Je li sjednica Predstavničkog doma u skladu s Poslovnikom i Ustavom FBiH: Opozicija tvrdi da nije i traži prekid

Predstavnički dom FBiH: Je li sjednica nelegalno sazvana?

(Patria) - Rasprava o devnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH razvila se u smjeru legalnosti da sjednicu vodi Mladen Bošković (HDZ BiH), iako je predsjedavajućoj u ostavci Mirjani Marinković Lepić zaključeno bolovanje.

Marinković Lepić je kazala da joj je bolovanje zaključeno, ali da i dalje ne može voditi sjednice jer bi joj to ugrozilo zdravlje, te da je zato bez saglasnosti dopredsjedavajuće Edine Gabela dala ovlaštenje Boškoviću.

Mahir Mešalić, šef Kluba DF kazao je da je sjednica i njeno vođenje nelegalno.

Pratite sjedincu uživo

"Predsjedavajuća je rekla da je zaključila bolovanje. Ako je zaključila bolovanje onda pretpostavka je da može voditi sjednicu. Nama je zaključeno bolovanje kao pravni pojam dovoljno da ona može voditi sjednicu, ne ulazeći u njeno zdravstveno stanje”, istakao je Mešalić.

Dodao je da su Gabela i Marinković Lepić kazale da dogovora o ovlaštenju Boškoviću nije bilo, te zamolio da se sjednica prekine i sazove legalna sjednica.

Haris Silajdžić (SBiH) također smatra da je sjednica nelegalno sazvana.

Mirsad Zaimović (SDA) kaže da je parlamentarnoj većini ponudio izlaz.

“Ovako sazvana sjednica dovest će u pitanje odluku o privremenom finansiranju. Naš interes nije da ona padne, nego da Federacija funkcioniše. Pozivam vas zarad onih kojih se tiče ova vlast, vratite ovo u zakonske okvire, pa onda sazovite sjednicu. Ovlaštenje za vođenje sjednice, nakon ovlaštenja na bazi kojeg dopredsjedavajući nije mogao sazvati sjednicu vraća sve nazad”, istakao je Zaimović i upozorio da ulaze u proces koji može izazvati posljedice.

Nakon što je Bošković pročitao ovlaštenje, Mešalić je zamolio Boškovića da se očituje o Poslovniku, jer ovlaštenje nije legalno po Poslovniku i Ustavu FBiH.

#MahirMešalić #MirjanaMarinković–Lepić #MirsadZaimović #MladenBošković #ParlamentFederacije #PredstavničkidomFederacije #BiH