Članak

O DOGOVORU DRŽAVNE KOALICIJE

Izetbegović: Federacija BiH mora biti jedna izborna jedinica, nema hrvatske i bošnjačke izborne jedinice

(Patria) - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović komentarisao je dogovor predsjednika stranaka koje čine vlast na nivou BiH. Govoreći o prijedlozima za izmjene Izbornog zakona on je za Faktor kazao da je HDZ uvijek imao različitih prijedloga i da su oni uvijek polazili od pogrešne i protivustavne pretpostavke da tri člana Predsjedništva BiH predstavljaju tri konstitutivna naroda, da Hrvat u Predsjedništvu predstavlja Hrvate pa ga oni trebaju i izabrati.

"To nije tako, ma kako to nekome logično zvučalo, i presudu po tom pitanju je donio Ustavni sud BiH 2010 godine. Srbin, Bošnjak i Hrvat u Predsjedništvu predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, i svi građani moraju imati utjecaj na njihov izbor. Sva tri člana Predsjedništva moraju ovisiti o izbornoj volji svih građana, ne samo o volji birača iz jednog konstitutivnog naroda. Kroz presude Evropskog suda za ljudska prava otišlo se korak dalje u smjeru jačanja građanskog principa. Naloženo nam je da pravo na izbor u Predsjedništvo omogućimo i onima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima.

HDZ-ovi prijedlozi sve navedeno ignorišu i insistiraju na modelu po kojem će se zadržati prefiksi srpski, bošnjački i hrvatski, a hrvatskog člana izabrati samo Hrvati sa teritorija Federacije gdje oni čine većinu, dakle HNS odnosno HDZ", kaže Izetbegović.

Na pitanje na čemu će insistirati SDA kada je riječ o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva kazao je:

"Ne možemo pristati na ustupke koji će omogućiti kontrolu nad tri vitalno važne državne institucije onima koji destabiliziraju državu. Što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, stavovi SDA su definisani u ranijim ciklusima pregovora, oni su fleksibilni i jasni - presude Evropskog suda za ljudska prava se moraju provesti, Federacija BiH mora biti jedna izborna jedinica, nema hrvatske i bošnjačke izborne jedinice.

Ako će se praviti bilo kakvi kompromisi, moraju se uzeti u obzir i bošnjački interesi i zahtjevi, potrebno je ukloniti asimetriju u funkcionisanju Doma naroda u Federaciji i Vijeća naroda u RS-u, usvojiti zakon o proporcionalnoj zastupljenosti baziran na Ustavu BiH. Građani koji pripadaju bošnjačkom narodu su diskriminisani, njihova šansa da se zaposle u državnim institucijama je bitno manja od građana koji su Srbi, a trostruko manja od građana koji su Hrvati. Bošnjaci su ustvari diskriminisani i ugroženi na različite načine i na različitim nivoima u oba entiteta.

S obzirom da je državna koalicija dogovorila da se u Domu naroda PSBiH obori SDA-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbornog procesa, a koji je već dobio podršku Zastupničkog doma i to uz glasove većine zastupnika "Trojke" Izetbegović je mišljenja da će pokušati progurati svoje rješenje, ali da neće uspjeti.

"A zatim će Visoki predstavnik nametnuti izmjene koje se odnose na integritet i transparentnost izbornog procesa", zaključio je.

#BakirIzetbegović #DraganČović #SDA #trojka #BiH